Wallen onder je ogen maar niet vermoeid? Dit zijn de oorzaken (en oplossingen)

doorTine Kintaertop 10/06/2015

Acht uur slapen en dan tóch opstaan met wallen onder je ogen, het is voor veel vrouwen (en mannen) een bekend probleem. De zakjes lijken wel een permanente parkeerplaats op je gezicht te hebben, en je ziet er ouder en vermoeider uit dan je bent. Maar heb je een van deze dingen al eens geprobeerd om ze weg te krijgen?

De grootste oorzaak van wallen onder je ogen? Dat is jammer genoeg genetica. Als je ouders alletwee 'gezegend' zijn met wallen, zal je er waarschijnlijk ook mee te maken krijgen. Jammer genoeg valt er in dat geval weinig aan te doen, afgezien van plastische chirurgie.

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om ze minder erg te maken. Vermoeidheid is natuurlijk een belangrijke speler, dus voldoende slapen is geen slecht idee. Daarnaast helpt ook sport om je wallen wat weg te werken. Voel je je wat ziek? Een zware verkoudheid of sinusinfectie trekt voortdurend aan de huid van je ogen en kan zo ook wallen veroorzaken.

Ook je slaappositie heeft zijn invloed: merk je dat je wallen hebt bij het opstaan, maar zijn ze tegen de middag bijna verdwenen? Dan kan het zijn dat je 's nachts vocht ophoopt. Een dikker of extra kussen onder je hoofd zou ze al gedeeltelijk moeten verminderen.

Kijk ook zeker eens naar je huidverzorging. Gebruik je veel verschillende middeltjes? Dan kan je huid geïrriteerd raken en je zo een gezwollen uiterlijk geven. Zorg ook zeker dat je je haar en huid goed afspoelt onder de douche, want ook zeepresten kunnen de boosdoener zijn.

Tenslotte is ook ouderdom een belangrijke oorzaak. Hoe meer verjaardagen we vieren, hoe meer onze huid zijn elasticiteit verliest en wat gaat hangen. De vetophoping onder je ogen wordt zo een stuk zichtbaarder. Ook hier zijn er - behalve cosmetische of chirurgische ingrepen - weinig oplossingen mogelijk. Tenzij iemand ons de oplossing tegen ouder worden kan vertellen?