Wandelen, niet lopen, is de beste manier om fit te blijven

doorEllen Provoostop 04/06/2012

Regelmatig een korte wandeling maken of voorzichtig joggen is veel gezonder dan een marathon lopen, dat blijkt uit recent onderzoek.

Korte sportsessies zijn veel efficiƫnter dan urenlang in het fitnesscentrum te zwoegen. Dagelijks sporten is de manier om chronische aandoeningen, hartziekten, diabetes, obesitas en een hoge bloeddruk te voorkomen. Maar recent onderzoek toonde echter aan dat marathons, triathlons en lange fietstochten structurele veranderingen aan het hart en aders veroorzaakt, wat tot een hartaanval kan leiden.

Overdaad
Een studie van oudere studies onthulde dat de overmatig lang sporten slecht is voor je hart. Professor James O'Keefe legt uit: "Sport is geen drug, maar heeft vaak hetzelfde effect als krachtige medicatie op je lichaam. Een dagelijkse portie beweging kan efficient zijn voor de preventie en behandeling van veel ziekten als zieke kroonslagaders, een hoge bloeddruk, hartfalen en obesitas. Maar zoals bij elk medicijn geldt dat overdaad schaadt. Dus als je een bepaalde veiligheidsgrens overschrijdt, kun je met heel wat bijwerkingen te maken krijgen. Zoals spierblessures of cardiovasculaire stress, waardoor de voordelen niet langer opwegen tegen de nadelen. Ook kunnen veranderingen aan het cardiovasculaire systeem als gevolg van overmatig sporten leiden tot een abnormaal hartritme."