Wat bijen ons leren over dementie

doorLynn Formesynop 06/07/2012

Uit een nieuwe studie blijkt dat wanneer oudere bijen taken overnemen die doorgaans door jonge bijen worden uitgevoerd, het verouderingsproces van de hersenen efficiënt wordt tegenwerkt. Onderzoekers stellen dat deze vorm van sociale interventie ook bij mensen kan helpen in de strijd tegen dementie.

Het proces van ouder worden bij bijen blijkt verrassend veel gelijkenissen te vertonen met de mens. Zo zijn vooral slijtage van het lichaam, haarverlies en een achteruitgang van de hersenfunctie merkbaar. Bovendien ontdekten de wetenschappers veranderingen in de proteïnen van de hersenen, genaamd Prx6, die ook bij mensen aanwezig zijn en gekoppeld worden aan dementie en de ziekte van Alzheimer.

Sociale interventie
Tijdens de studie werden oudere werkbijen ingesteld om te zorgen voor de larves. De jongere zorgbijen werden uit het nest weggehaald om de werkbijen voor een keuze te stellen: nectar verzamelen of voor de baby's zorgen. Na tien dagen was ongeveer 50 procent van de bijen die gekozen had voor de zorgfunctie opvallend efficiënter in het aanleren van nieuwe dingen, wat er op wijst dat de hersenen niet verder waren afgetakeld.

"Deze sociale interventies kunnen wellicht ook worden toegepast om onze hersenen langer jong te houden. Aangezien de onderzochte proteïnen ook in ons brein voorkomen, reageren ze misschien wel spontaan op specifieke sociale ervaringen", stelt Gro Amdam van de Arizona State universiteit. Andere medicijnloze manieren om de hersenkracht op oudere leeftijd een boost te geven, zijn onder meer wandelen en muzieklessen volgen.