Wat een gebroken hart met je gezondheid doet

doorEllen Provoostop 24/07/2015

Iedereen die al eens met liefdesverdriet kampte, weet dat het niet zo makkelijk is om je ex uit je hoofd te bannen. Dat komt doordat je de liefde nog het best met een verslaving of een slechte gewoonte kunt vergelijken. Je weet dat het slecht voor je is, maar toch is het sterker dan jezelf. Obsessief aan je ex denken, kan echter schadelijke gevolgen voor je gezondheid hebben.

Klinisch psycholoog Jeff Gardere legt uit wat de gevolgen van liefdesverdriet op je lichaam zijn. "Je immuunsysteem is erg zwak als je een gebroken hart hebt. Je eet niet, je slaapt niet. Omdat je voortdurend stress hebt, maak je 'giftige' hormonen en neurotransmitters aan. Hierdoor raakt je lichaam vermoeid. Omdat je brein in overdrive gaat, kun je snel ziek worden."

"Het is daarom erg belangrijk om in deze moeilijke periode bewust tijd vrij te maken voor ontspanning. Begin met goed voor jezelf te zorgen en zoek een gezonde uitlaatklep. Leer bijvoorbeeld een nieuwe sport of pik de draad met een vroegere hobby weer op. Als laatste moet je ervoor zorgen dat je voldoende slaapt, zodat je beter met die rollercoaster van gevoelens om kunt gaan. Zo kun je op een gezondere manier deze traumatische gebeurtenis verwerken", besluit Gardere.