Wat eet je best (niet) voor je gaat slapen

doorNina Dillenop 24/02/2015

Wat je eet voor je onder de wol kruipt, kan je nachtrust aanzienlijk beïnvloeden. In goede én in slechte zin, dus wie als een roosje wil slapen, volgt best deze richtlijnen.

SUPER SLAAPSNACKS

- Kersen. Een zoete snoeperij die je jezelf nog mag gunnen 's avonds, want het fruit is één van de weinige voedingsmiddelen die van van nature melatonine bevatten. Dit hormoon wordt normaal gezien door je lichaam aaangemaakt, maar wordt ook vaak aan slaapmedicatie toegevoegd. Vervang die pil door een handvol kersen, en snurken maar.

- Magnesium. Voedsel dat veel magnesium bevat, zoals groene bladgroenten en advocado, kunnen jouw ritje naar dromenland aangenamer maken. Studies bevestigen het gunstig effect van magnesium op de kwaliteit en lengte van jouw slaap én je staat 's ochtends makkelijker op. Toast met zelfgemaakte guacamole als avondsnack? Bring it on!

- Volle granen. De gedroomde combinatie voor een goede nachtrust, is een avondmaal dat granen met eiwitten combineert. Brood, pasta of rijst gecombineerd met een eierbereiding of eiwitrijk gevogelte zoals kip of kalkoen, vormen een ideale avondmaaltijd voor wie daarna heerlijk wil rusten.

-Tryptofaan is een goddelijk natuurlijk slaapmiddel. Het aminozuur stimuleert de aanmaak van serotonine, een hormoon dat mee de slaap regelt. Noten, kalkoen, sojabonen of pompoenpitten bevatten grote hoeveelheden tryptofaan en passen perfect in een rustgevende maaltijd 's avonds.


SNEAKY SLAAPSTELENDE SNOEPERIJEN


- Vet voedsel. Helaas, die zak chips of die pot ijs voor televisie verstoort onze nachtrust. Het duurt lang voor ons lichaam die vette snacks kan verteren, waardoor ons lichaam (half) wakkerblijft tijdens het verteringsproces. Een onregelmatige nachtrust is het gevolg.

- Alcohol. Die twee glaasjes rode wijn 's avonds maken je inderdaad slaperig, maar toch is het niet de perfecte slaapmuts, zoals velen denken. In werkelijkheid zorgt alcohol voor het slapengaan voor een onregelmatige slaap waarbij je vaak wakker wordt, ook al merk je dat zelf niet. Beperk je tot één glaasje om dat effect te vermijden.

- Koffie. Surprise, surprise, koffie houdt je wakker. Om er geen slechte nachtrust aan over te houden, beperk je jouw cafeïne-inname beter tot 200 à 300 mg per dag. Vermijd ook om 's avonds nog koffie te drinken. Cafeïne vind je trouwens ook in chocolade, frisdrank, energiedrankjes en thee. Opletten dus met die zoetigheden voor het slapengaan.


LAAT ETEN EN SNACKEN


Enkele uren voor het nachtlampje uitgaat eet je in het beste geval niet. Maar wie laat thuis is of toch nog een beetje honger krijgt na de maaltijd, hoeft ook niet met een grommende maag te gaan slapen. Als je laat eet, neem dan een kleiner bord dan normaal. Zo overbelast je jouw lichaam niet bij de vertering. Wie wil snacken na de maaltijd zonder zijn slaap in de war te sturen, hier nog enkele nachtrustvriendelijke suggesties:

- een volkoren cracker met pindakaas
- een tas warme melk
- yoghurt met een halve banaan en eventueel wat gehakte walnoten
- twee kopjes popcorn met een beetje olijfolie of honing

Smakelijk en slaap zacht!