Wat je bloedgroep onthult over je karakter en dieet

doorLien Buyckop 17/09/2012

Veel mensen geloven dat je sterrenbeeld iets kan vertellen over je karakter, maar in Japan blijft het daar niet bij. Daar geloven ze namelijk dat ook je bloedgroep invloed heeft op je persoonlijkheidskenmerken. Van je positieve over je negatieve eigenschappen tot het voedsel dat je zou moeten eten. Alles wordt bepaald door je bloedgroep.

Hoewel dat natuurlijk nooit wetenschappelijk bewezen is en zelfs vaak bekritiseerd wordt, gelooft men er in de Japanse cultuur (en daarbuiten) nog steeds sterk in. En waarom niet? Het is niet gekker dan geloven dat je sterrenbeeld je persoonlijkheid bepaalt, of dat je broodjeskeuze of slaappositie iets onthullen over je karakter.

Verschillende experten geloven er ook in. Dr. Peter d'Adamo bijvoorbeeld, auteur van 'Eat Right For Your Type'. "Je bloed is de sleutel tot de geheimen van je biochemische persoonlijkheid", stelt hij. Overtuigd? Ontdek dan hieronder wat jouw bloedgroep vertelt over je persoonlijkheid.

1. Bloedgroep A
Mensen met bloedgroep A worden ook wel 'boeren' genoemd en zijn zorgzaam voor anderen en extreem loyaal. Ze kunnen zeer geheimzinnig en terughoudend zijn over hun gevoelens.

Velen zijn gespannen en kunnen moeilijk slapen. Hoewel ze in staat zijn om een leidersfunctie uit te oefenen, zullen ze die vaak niet aannemen, omdat de stress niet goed is voor hun gevoelige lichaam.

- Persoonlijkheidskenmerken: conservatief, introvert, gereserveerd, geduldig, perfectionistisch

- Slechte eigenschappen: obsessief, verlegen, soms gespannen en koppig

- Dieet: "Een persoon met bloedgroep A kan voordeel halen uit een vegetarisch dieet", zegt dr. D'Adamo. "Velen zullen het moeilijk vinden om over te schakelen van vlees en aardappelen op soja, granen en groenten, maar voor de gevoelige mensen met bloedgroep A is dat het beste. Zij moeten hun voeding zo natuurlijk mogelijk houden: zuiver, vers en organisch."

2. Bloedgroep B
Iemand met bloedgroep B is empatisch, begrijpt makkelijk het standpunt van iemand anders, maar aarzelt vaak om een confrontatie aan te gaan. Hij is een echte kameleon en flexibel, waardoor hij een goeie vriend is. Op liefdesvlak is hij echter minder betrouwbaar, want in Korea wordt iemand met bloedgroep A gezien als een egoïstische 'player'. Ten slotte is hij ook erg gevoelig voor ziektes.

- Persoonlijkheidskenmerken: creatief, flexibel, individualistisch, optimistisch, gepassioneerd

- Slechte eigenschappen: vergeetachtig en soms onverantwoordelijk

- Dieet: Iemand met bloedgroep B heeft een goed spijsverteringsstelsel, maar moet runds- en varkensvlees en vooral kip vermijden. "Kip bevat een samenklonterende proteïne in zijn spierweefsel. Hoewel het vlees mager is, kan die proteïne je bloedbaan aanvallen en leiden tot beroertes en immuunstoornissen", aldus dr. d'Adamo.


3. Bloedgroep AB

Mensen met bloedgroep AB zijn meestal erg charmant en populair. Ze zijn ook vaak spiritueel en soms zelfs een beetje vreemd. Ze denken vooral met hun hoofd, niet met hun hart.

Het is niet altijd makkelijk om een 'AB' te zijn. Ze houden er niet van om in een bepaalde 'vakje' te worden ingedeeld. Als ze zich ingesloten voelen, zullen ze uit dat 'vakje' breken en hun eigen weg volgen.

- Persoonlijkheidskenmerken: koel, gecontroleerd, introvert en rationeel

- Slechte eigenschappen: kritisch, besluiteloos, niet vergevingsgezind en gereserveerd

- Dieet: "AB's hebben een gevoelig spijsverteringssysteem en moeten kip, runds- en varkensvlees vermijden. Ze moeten daarentegen genieten van zeevruchten, tofoe, zuivel en de meeste groenten", meent dr. d'Adamo.

4. Bloedgroep O
Iemand met bloedgroep O wordt gezien als een natuurlijke leider en is vaak een uitmuntende atleet. Deze mensen zijn dol op uitgaan, expressief en gepassioneerd. Ze hebben een onverzadigbare honger naar succes en zijn niet bang van risico's of een gokje.

- Persoonlijkheidskenmerken: ambitieus, vol zelfvertrouwen en krachtig

- Slechte eigenschappen: arrogant, ongevoelig, ijdel

- Dieet: Bloedgroep O heeft het oudste spijsverteringssysteem. Hun snelle metabolisme haalt voordeel uit mager vlees, gevogelte en veel vis. Ze worden wel aangeraden om hun granen- en broodopname te beperken.