Wat je moet eten voor een snelle en gezonde detox

doorTine Kintaertop 15/01/2017

Het nieuwe jaar mag dan al even begonnen zijn, maar heel wat mensen hebben nog steeds enkele nieuwjaarsbezoekjes en recepties op het programma staan. En daar hoort natuurlijk lekker eten en drinken bij. Voel jij je ook wat opgeblazen (en schuldig)? Zet dan deze zaken op je boodschappenlijstje voor een snelle én gezonde detox.

Goed nieuws: je hoeft geen bizarre cocktails met azijn, chillipeper en honing te drinken om je lichaam te doen herstellen van de kerstdagen. Je lever en nieren kunnen dat best op een dieet van lekkere en gezonde ingrediënten. Deze zaken zullen de feestdagenblues zo weer verdrijven:

1. Pompelmoes

Je hoeft geen halsbrekende toeren uit te halen om af te vallen: een halve pompelmoes eten voor elke maaltijd helpt al om vet af te breken, heeft onderzoek uitgewezen. En daarnaast werd bewezen dat de geur alleen al je hongergevoel doet afnemen.

2. Hibiscusthee

Voel je je wat opgeblazen? Dat ligt waarschijnlijk aan alle zoute dingen die je de afgelopen weken at. Hibiscusthee zal je buik al snel weer normaal doen voelen. De plant beïnvloedt immers het hormoon dat de water- en elektrolytenbalans regelt.

3. Guacamole

De bijhorende chips laat je natuurlijk maar beter achterwege, maar wat guacamole is zeer goed voor de spijsvertering. In een onderzoek bleek avocado de beste groente om je lever te herstellen, en koriander is dan weer een kalmerend middel voor de maag.

5. Kurkuma

Op zich heeft kurkuma niet zo heel veel smaak, maar de wortel heeft een sterke ontstekingsremmende werking in de lever. Daarnaast heeft onderzoek ook uitgewezen dat het de darmflora een handje helpt.

6. Boerenkool

Al dat zware eten en die glazen cava hebben niet echt een goede invloed op je cholesterol. Wist je echter dat boerenkool je cholesterolwaarde doet dalen als die te hoog is? In combinatie met cholesterolverlagende medicatie doet de kool de pillen zelfs tot 13 procent beter werken. En het is nog eens in seizoen ook.

7. Wilde zalm

Staat 'stoppen met roken' tussen je voornemens voor 2017? Dan zet je best wat zalm op je lijstje. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat de omega-3 vetzuren de stijfheid van je (slag)aders bestrijden, een vaakvoorkomend probleem bij rokers. Hoe elastischer die aders, hoe beter de bloedsomloop.


Dit artikel verscheen eerder al op NINA.