Wat je moet weten over je exen

doorLien Buyckop 19/06/2012

Hoewel je aan sommige ex-partners misschien niet meer wil terugdenken, kan het geen kwaad om de onderstaande weetjes in gedachten te houden. Zo wordt het misschien makkelijker om hem te vergeten, of om te weten hoe je het best met hem omgaat.

1. Kwaadspreken over je ex heeft voordelen
Iedereen weet dat het goed voelt om alle haat en irritaties ten opzichte van een ex eruit te gooien tegen je vriendinnen. Maar daar blijft het niet bij, want volgens wetenschappers van de University of Utah werkt dat ook echt helend.

Zij stelden namelijk vast dat mensen die hun negatieve gevoelens uitdrukten, minder kans hadden op een depressief gevoel na de breuk. Bovendien hebben zij ook minder moeite om de draad van hun leven terug op te nemen.

2. Contact houden is niet altijd slecht
Elke vorm van contact vermijden lijkt het makkelijkste en slimste idee, maar dat is het niet. Als je ook nog maar iets voor de man in kwestie voelt, dan geeft dat gebrek aan contact je een nog slechter gevoel. Dat is gebleken uit een studie van de University of Arizona.

De proefpersonen bleken zich veel beter te voelen als ze nog een vriendschap onderhielden met hun ex. Een gewoon mailtje of een jaarlijkse 'gelukkige verjaardag'-post op zijn Facebookpagina kan al genoeg zijn. Als je controle houdt over jullie contact en dat beperkt, heb je minder kans om in de rare (en pijnlijke) grijze zone te komen.

3. Praten over een ex kan de band met je nieuwe vriend versterken
Op een eerste date doe je dat natuurlijk niet, maar tegen een vaste partner eerlijk zijn over je vorige relaties is wel een goed idee. Een studie toonde aan dat het onthullen van persoonlijke info, zoals vroegere relatieproblemen, zorgt voor een intiemere band met je huidige partner.

4. Vasthouden aan herinneringen kan je huidige relatie schaden
Het kan helemaal geen kwaad om af en toe terug te denken aan de mooie momenten een vorige relatie. Als je echter herinneringen ophaalt terwijl je problemen hebt met je nieuwe vriend, dan is er wel een probleem.

Een recente Canadese studie toonde aan dat mensen herinneringen gebruiken om zichzelf te sussen en de eigen mening te bevestigen bij een ruzie in de huidige relatie. Dat gedrag verhoogt de kansen op een breuk.

5. Je ex stalkt je op Facebook ...
... en jij doet wellicht hetzelfde, gezien hoe alledaags dat is. In een recente enquête bekende maar liefst 85 procent van de respondenten dat ze het profiel van hun ex in de gaten hielden. Eén op vijf deed dat zelfs één keer per week.

Natuurlijk heeft dat veel te maken met nieuwsgierigheid, maar volgens een studie van de University of Missouri doen we het ook omdat het ons een goed gevoel geeft. Bij een experiment met sensoren bij 40 studenten bleek dat ze echt plezier voelden bij het kijken naar foto's en posts van een ex-lief.

6. ... en hij wil je hoogstwaarschijnlijk terug
Vrouwen worden vaak verweten dat ze te hard vasthouden aan het verleden, maar een enquête bewijst dat mannen meer geneigd zijn om te denken aan een vroegere vlam.

Een meerderheid van de vrijgezelle mannen wenste dat ze bij een ex-partner waren gebleven. Ter vergelijking: slechts een kwart van de vrouwen zei hetzelfde. Goed om te weten als je nog eens jaloers bent bij het bekijken van zijn - schijnbaar gelukzalige - foto's op Facebook.