Wat je vooral (niet) moet doen voor een stralende huid

doorRedactieop 11/05/2014

Een droge of beschadigde huid is iets waar we door stress, schommelingen in hormonen of een verandering van omgeving allemaal wel eens last van hebben. Erger nog wordt het wanneer puistjes de kop op steken. Volgens het magazine Elle mag je alvast volgende gewoonten overboord gooien om opnieuw een stralende huid te krijgen.

Gebruik van aggressieve reinigingsproducten
Wie last heeft van puistjes of een vette huid grijpt nogal gauw naar aggressieve peelings of scrubs en reinigingproducten die de huid uitdrogen. Hoewel dit een logische reactie lijkt, verwijderen deze producten ook de goede oliën en natuurlijke beschermlaag van de huid. Daardoor wordt de talgproductie net opgevoerd en zit je snel vast in een vicieuze cirkel waarbij je niet meer aan puistjes ontsnapt.  

Antirimpelproducten uit een potje
Vele anti-agingproducten bevatten antioxidanten, die afbreken naarmate ze worden blootgesteld aan licht en lucht. Wanneer verpakt in een potje, gebeurt dit dus elke keer je het product gebruikt en worden bijvoorbeeld antirimpelcrèmes minder doeltreffend. Voor deze producten kies je dus beter crèmes verpakt in een tube.

Een katoenen kussensloop
Je gezicht tegen eender wel voorwerp voor langere tijd aandrukken (zeker acht uur aan een stuk) kan de huid schaden, waardoor soms langdurige plooien in de huid ontstaan naarmate collageen afbreekt. Sommige onderzoekers raden daarom satijnen of zijde kussenslopen aan, aangezien die voor minder wrijving zouden zorgen. Wie vaak last heeft van puistjes kan de kussensloop ook best een keer per week wassen, om te vermijden dat afvalstoffen zich opstapelen.

'Te vaak telefoneren'
Hoewel telefoneren natuurlijk geen kwaad kan, is het gebruiken van de speakerfunctie misschien nog beter voor wie vaak moet bellen. Geloof het of niet, maar het scherm van onze smartphone verzamelt dagelijks bacteriën. Het is dus belangrijk het regelmatig schoon te maken, maar vooral de druk van de telefoon op ons gezicht (net zoals bij de kussensloop) kan ervoor zorgen dat oliën zich opstapelen en zo puistjes ontstaan.  

Met make-up gaan slapen
Het is een klassieker, maar het blijft een regel die veel vrouwen regelmatig aan hun laars lappen. Restjes make-up zorgen ervoor dat onze poriën verstoppen en groter gaan lijken. Naarmate we ouder worden neemt de productie van collageen af en wordt het moeilijker voor onze poriën om terug te verkleinen. Verder kunnen restjes make-up zorgen voor ontstekingen wat dan weer de weg vrijmaakt voor vrije radicalen en tot puistjes kan leiden.

Te veel schoonheidsproducten
Overdaad schaadt en dat geldt ook voor schoonheidsproducten. Hoewel iedereen zo zijn of haar routine heeft, doen te veel verschillende producten meer kwaad dan goed en kan het ook voor irritatie zorgen. Wordt je huid gevoelig, rood of schilferig, dan bestaat de kans dat je best een beetje gas terugneemt. Probeer af te wisselen tussen kalmerende producten en reinigende scrubs en behoud de volgorde in het aanbrengen van gezichtsverzorging na het reinigen: liefst van lichte crèmes naar zwaardere producten. Die laatste kunnen immers de werking van andere producten blokkeren, waardoor ze niet opgenomen worden door de huid.

Blijf van je puistjes af
Het is iets waar we allemaal te weinig geduld mee hebben: puistjes. Wanneer dermatologen puistjes uitduwen doen ze dit door een neerwaartse druk toe te passen, het tegenovergestelde van de zijwaartse beweging die vele mensen gebruiken. Dat kan ervoor zorgen dat de infectie verergert en zelfs voor littekens en permanent vergrootte poriën zorgt. Hoe verleidelijk het ook mag zijn om een puistje uit te knijpen, probeer dus te weerstaan.