Wat liegen doet met je lichaam

doorSophie Vereyckenop 05/12/2015

Een leugentje om bestwil, het floept er soms uit voor we het zelf doorhebben. Ach, kan geen kwaad, toch? Dat dacht je maar. Door te liegen doen we ons lichaam namelijk allerlei onheil aan.

Volgens een onderzoek van de universiteit van Columbia hebben mensen die iets verborgen houden fysiek meer moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken. "Hoe groot of ophefmakend je geheim is, maakt niet uit," verklaart auteur van de studie Michael Slepian. "Wat belangrijk is, is hoezeer je er zelf mee begaan bent." In andere woorden: je lippen stijf op elkaar houden over een geheime crush, kan even zwaar op je drukken als een levensbelangrijk staatsgeheim.

Zo'n geheim met je meedragen kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen heb je meer moeite met het uitvoeren van fysieke activiteiten, je lichaam maakt ook meer cortisol aan, beter bekend als het stresshormoon. Dat kan leiden tot een verstoord metabolisme en een hoge bloeddruk. Maar het kan ook depressies met zich mee brengen. Onderzoek wees immers uit dat geheimen ervoor kunnen zorgen dat je je meer alleen en humeuriger voelt.

Naast de relatie met je vrienden en familie kan ook je carrière eronder lijden, zelfs als je geheim niet eens gerelateerd is aan je werk. Volgens een studie in Journal of Experimental Psychology kunnen onze hersenen maar een paar dingen tegelijk. En hoe meer energie je verspilt door na te denken over je geheim, hoe minder energie je hebt om je te focussen op andere dingen.

Volgens het onderzoek zouden de mentale en fysieke problemen die samenhangen met het verzwijgen van geheimen, maar liefst de helft minder zwaar worden, zodra je de waarheid vertelt.

Bovendien berusten al onze relaties op wederzijds vertrouwen. De waarheid vertellen versterkt jullie band omdat jullie elkaar beter leren kennen en kunnen begrijpen, vertelt psychiater  Gail Saltz. "Als iemand je laat vallen omwille van een geheim, dan was het gewoon geen goede vriend(in)."