Wat vertelt de kleur van je tong?

doorMelanie Goethalsop 17/06/2017

Wil je weten hoe het met je gezondheid gaat? Steek dan even je tong uit voor de spiegel!

In de Chinese geneeskunde wordt de tong vaak gebruikt om tot een diagnose te komen en volgens acupuncturisten vertelt de tong ons heel wat over onze gezondheid.

Heb je een hele rode tong? Dan vind je lichaam het meer dan warm genoeg. Misschien zweet je wel snel, loopt ook je gezicht rood aan, val je moeilijk in slaap of heb je last van levendige dromen. Ook constipatie, donkere stoelgang, grote honger, snel angstig zijn en een kortere cyclus zijn symptomen die daar bij passen. In extreme gevallen gaat het zelfs samen met een overactieve schildklier, een hoge bloeddruk of de menopauze.

Is je tong net heel bleek? Dan loopt je spijsvertering misschien wel spaak of is je energiehuishouding uit balans: dat herken je ook aan een bleek gezicht, duizeligheid, kortademigheid, een opgeblazen gevoel na de maaltijd en korte maandstonden. Die bleke tong kan volgens acupuncturisten zelfs wijzen op een lage bloeddruk, bloedarmoede of vruchtbaarheidsproblemen.

Ziet je tong er eerder paars of heel donker uit? Dan is je bloedcirculatie, volgens de Chinese geneeskunde, niet op pijl. Een stramme nek en schouders, hoofdpijn en pijnlijke maandstonden zijn andere symptomen die dat bevestigen. Een aanhoudende afwijkende kleur kan wijzen op endometriose, PCOS, migraine of artritis.