We mogen ook weer eieren eten: ei per dag kan geen kwaad voor cholesterol

doorNina Dillenop 12/02/2016

Een eitje bij het ontbijt gaat er altijd in, maar te vaak eieren eten zou onze slechte cholesterolwaarden verhogen en zo het risico op hartaandoeningen doen toenemen. Toch wijst een nieuwe Finse studie uit dat een ei per dag geen kwaad kan voor het hart, zelfs bij mensen met een genetische aanleg voor cholesterol.

Een gemiddeld ei(geel) bevat zo'n 186 mg cholesterol, een serieuze hap uit de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 300 mg. Omdat studies hoge cholesterol linken aan hartproblemen, wordt het ei vaak op de lijst met 'gevaarlijke' voedingsmiddelen gezet. Niet nodig, zo gaan al een tijdje stemmen op. Een ei bevat ook veel gezonde voedingsstoffen en de aanbeveling om niet te veel eieren te eten raakt verouderd. Finse wetenschappers staven dit nu ook met cijfers. Zij concluderen dat een eitje per dag het risico op een hartaanval niet verhoogt.

1.032 mannen tussen 42 en 60 jaar werden gedurende 21 jaar opgevolgd op vlak van voedingsgewoonten en cholesterol. Geen van hen had aan het begin van de studie te kampen met een hartaandoening. 21 jaar later blijkt dat 230 van de onderzochte mannen een hartinfarct hadden gekregen, en dat 32,5% van de participanten dragers waren van het APOE-4 gen. Dat erfelijke gen zorgt voor een grotere impact van voeding op het cholesterolgehalte in het bloed. Zij zouden met andere woorden meer moeten letten op gezonde voeding om hun cholesterol onder controle te krijgen.

In de grootste controlegroep van de studie consumeerden participanten maar liefst 520mg cholesterol per dag, en ze aten 1 ei per dag. Bij deze mensen werd geen hartinfart of APOE-4 gen vastgesteld, waardoor geconcludeerd wordt dat het consumeren van eieren elke dag niet gelinkt wordt aan hartaandoeningen. Zelfs bij mensen met een erfelijke aanleg voor cholesterol, ontdekten de wetenschappers geen verhoogd risico. Wel is het belangrijk om mee te geven dat deze studie specifiek op eieren focuste, en niet op andere cholesterolrijke voedingsmiddelen. Deze bevindingen kunnen dus niet veralgemeend worden voor andere voeding met hoge cholesterolwaarden.