We vallen af door de economische crisis

doorGünther Brantsop 04/03/2012

Door de economische crisis moeten we niet alleen figuurlijk de broeksriem aanspannen. De recessie heeft ook een impact op de koelkast. Zo is in de Verenigde Staten het aantal gevallen van ernstig overgewicht sinds 2007 gehalveerd.

Voor specialisten zijn de cijfers een verrassing, want zij hadden net een toename van het aantal mensen met overgewicht voorspeld. Uit andere studies bleek dat men door financiële problemen eerder goedkoop voedsel gaat kopen, maar die producten bevatten doorgaans veel meer calorieën. Denk maar aan fastfood en voorverpakte maaltijden. De afname van overgewicht bleek in het meest recente onderzoek een algemene trend, ongeacht het inkomen van een gezin.

In totaal namen 350.000 Amerikanen deel aan de studie. Op basis van hun gewicht en hun lengte werd hun BMI berekend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijdt iemand aan obesitas als die score hoger ligt dan 30. Tussen 25 en 30 is er sprake van overgewicht. In zowat alle bevolkingsgroepen is de gemiddelde BMI gedaald sinds het begin van de crisis in 2007.