Weer bijgekomen? Misschien werk je te veel

doorElke De Pourcqop 12/07/2012

Vrouwen die meer dan 35 uur per week werken, hebben meer kans om extra kilootjes bij te komen. Als ze tussen 45 en 50 zijn toch. De reden? Tijdsgebrek.

Nicole Au volgde 9.276 Australische vrouwen tussen 45 en 50 jaar twee jaar lang. 55 procent van de vrouwen was bijgekomen na twee jaar, gemiddeld 1,5 procent van het gewicht. Dat gebeurde het meest bij wie meer dan 35 uur per week werkte.

Wie meer dan 49 uur klopte, rookte en dronk veel meer dan gemiddeld. Twee op drie dronk zelfs 'riskant veel', en 36 procent deed nooit aan sport.

"De werkende vrouwen besteden te veel tijd aan het werk, waardoor er niets meer overschiet voor belangrijke zaken als slapen, sporten en gezonde maaltijden koken", argumenteert dr Au.

Door vermoeidheid en stress, dat is bekend, grijp je vaker naar vet- en suikerrijke snacks. 's Avonds heb je geen fut om te gaan sporten, laat staan om iets vers te koken. Fastfood, afhaalmaaltijden en vooraf bereide schotels lijken dan de oplossing, met alle gevolgen van dien.

Tijd maken om te sporten, en ja, daar zal iets voor moeten wijken, heeft nochtans vele voordelen: het bestrijdt stress, doet beter slapen en bevecht niet alleen extra kilo's maar verlaagt ook de kans op diabetes en hartziekten.

Wie pensioen ziet als een beloning na vele jaren hard werken, kan maar beter zorgen in gezonde en fitte staat te zijn als je er optimaal van wil profiteren.