Weerlegd: 6 uitvluchten om geen griepvaccin te halen

doorLien Buyckop 07/10/2013

Hoewel het griepvaccin in ons land vooral aangeraden is voor senioren, zwangere vrouwen vanaf het tweede trimester, kinderen, mensen met een chronische ziekte en mensen die werken in de gezondheidssector, kan iedereen er in principe een krijgen. Toch zoeken heel wat mensen een uitvlucht om het niet te doen. Wij zetten de zes meest voorkomende op een rijtje én weerleggen ze.

1. Ik ben jong en gezond

En dan? De griep kan de gezondste mensen treffen en hen erg ziek maken. Als je gevaccineerd bent, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. En als je dan toch griep krijgt, dan zal je minder ziek zijn en is de kans op complicaties, zoals een longontsteking, ook veel kleiner.

2. Ik krijg nooit de griep

Zeg nooit nooit, want het griepseizoen is erg onvoorspelbaar. Het ene jaar is de griep erg mild, terwijl er het andere jaar een erge epidemie kan zijn. En als dat laatste het geval is, vergroten natuurlijk ook jouw kansen op de griep.

3. En wat dan nog als ik de griep krijg? Ik ben taai

Laten we hypothetisch stellen dat jij geen last hebt van de koorts, hoest, zere keel, vermoeidheid en andere symptomen. Je vindt het ook niet erg om je ziek te voelen en niet naar school of het werk te kunnen. Je bent zelfs niet bezorgd over de complicaties, zoals een longontsteking of bronchitis.

Oké, maar denk dan aan dit: we vaccineren ons niet enkel om onszelf te beschermen, maar ook de mensen rond ons. Door het vaccin zal je geen virus doorgeven aan je familie, vrienden of collega's.

4. De vorige keer was ik ziek van het vaccin

Sommige mensen beweren dat je griep kunt krijgen van een griepvaccin, maar dat klopt niet. "Het is een mythe", bevestigt de Amerikaanse expert professor William Schaffner. "Elke studie toont aan dat je geen griep kunt krijgen door de prik. Het is gewoon onmogelijk."

Schaffner ziet wel twee redenen waarom mensen denken dat ze ziek zijn na een vaccin. Zo zijn er een aantal symptomen die je kan krijgen na een injectie, zoals pijn en een zeer lage koorts. "Maar deze symptomen zijn erg mild, duren niet lang en leiden zeker niet tot de griep."

Een andere reden is dat mensen griep soms verwarren met een gewone verkoudheid. "Het gebeurt dat mensen een verkoudheid oplopen en dat toeschrijven aan de vaccinatie die ze een paar dagen eerder kregen. Maar in werkelijkheid is er gewoon sprake van een ongelukkig toeval", meent Schaffner.

5. Het is te duur

Als je tot een van de risicogroepen behoort, dan wordt het vaccin gedeeltelijk terugbetaald. Je betaalt dan ongeveer 6 euro. Heel wat ziekenfondsen geven nog extra korting. Een 'gewone' volwassene betaalt ongeveer 11 euro voor het vaccin.

6. Ik zal het vaccin later wel halen

Je bent overtuigd? Wacht dan niet te lang, want voor je het weet is het te laat. "Je moet gevaccineerd worden voordat je in contact komt met de griep", aldus experte Anne Schuchat. "De eerste hoest of koorts is dus niet het moment om te beginnen denken aan je griepprik. Dat moet je nu doen!"

Meer informatie over de griep vind je op www.influenza.be of www.zorg-en-gezondheid.be.