Weet jij wat je moet doen bij een hartstilstand?

doorredactieop 10/03/2016

Als iemand een hartstilstand krijgt, dan moet je reanimeren. Dat weten we allemaal. Al is dat veel makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat precies, reanimeren? En zijn er dingen die je net helemaal niet mag doen? Niet verwonderlijk dat we soms niet goed durven helpen. Met de campagne 'Durf Redden' wil de Cardiologische Liga daar verandering in brengen.

Ieder jaar worden zo'n 10.000 Belgen getroffen door een hartaanval. De kans op overleven is miniem. Tenzij er binnen de zes minuten gereanimeerd wordt. Dan stijgt die kans maar liefst tot 50 tot 70 procent. Met het project 'Durf redden' wil de Cardiologische Liga niet alleen HartRidders, zij die iemand met een hartstilstand gered hebben, in de bloemetjes zetten, maar ook het bewustzijn vergroten. Door mensen te doen inzien dat het letterlijk van levensbelang is om snel hulp te bieden, hopen ze jaarlijks 3.000 slachtoffers te redden.

Als iemand een hartstilstand heeft, is hij of zij bewusteloos. Controleer of er nog hartslag is en bel meteen de hulpdiensten (112). Vermeld daarbij duidelijk wie je bent, waar je je bevindt en wat het probleem precies is. Geef aan dat je denkt dat het om een hartstilstand gaat en dat het slachtoffer bewusteloos is.

Start vervolgens de reanimatie. Als er er een AED of defibrillator in de buurt is, gebruik je het toestel - ook als je geen opleiding hebt gevolgd. De instructies zijn duidelijk en geven stap voor stap aan wat je precies moet doen. Is er geen toestel in de buurt? Dan staart je met hartmassage, afgewisseld met mond-op-mondbeademing. Dat houdt in: dertig hartmassages waarbij je het borstbeen 5 tot 6 centimeter indrukt, afgewisseld met twee beademingen.