Weg met oorstokjes: oren reinig je beter anders

doorSophie Vereyckenop 30/08/2015

Niets zo heerlijk als dat schone gevoel nadat je net je oren net onder handen genomen hebt met een wattenstaafje. Maar blijkbaar doen we al die jaren meer kwaad dan goed, en zouden we onze oren beter op een andere manier reinigen.

De algemene consensus onder experts? Hoezeer je ook mag houden van dat propere gevoel, oorstokjes kieper je maar beter in de vuilnisbak aangezien ze meer kwaad dan goed doen, aldus neus- keel- en oorarts Leon Chen. Als je je oren reinigt met een oorstokje, is de kans groot dat je de oorsmeer net dieper in je gehoorgang duwt, verder dan waar het op natuurlijke wijze geproduceerd wordt (en dus zou moeten zitten).

Nuttig oorsmeer
Bovendien heeft oorsmeer tal van nuttige eigenschappen. De huid van de gehoorgang is dun en kwetsbaar, en oorsmeer biedt de nodige bescherming. Het zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt, maar zorgt er ook voor dat vocht, vuil, stof, insecten, bacteriën en schimmels geen kans maken door ze op te vangen en meteen af te voeren.

Daarnaast kan overmatig schoonmaken leiden tot infecties en zelfs eczeem in het buitenoor. Ook komt het vaak voor dat mensen met wattenstaafjes een gat in hun trommelvlies maken.

Hoe doe je het dan wel?
Kan je echt geen afstand doen van het wattenstaafje? Beperk de schade dan tot maximum vier keer per maand en maak je oren enkel schoon na het douchen. Het hete water en de stoom zorgen ervoor dat je ooorsmeer zachter is.

De beste manier is echter om de oorstokjes volledig links te laten liggen en voor een oplossing van olie en waterstofperoxide te gaan. Eén keer per week voor het slapengaan, vul je een pipet met olie. Doe in ieder oor drie druppels en masseer het kraakbeen dat je gehoorgang beschermt. Haal de resterende olie weg met een watje. Wanneer je de dag nadien onder de douche gaat, doe je wat waterstofperoxide in je hand en wrijf je dat in je oor. De peroxide zal een mousse worden en de zachte oorsmeer mee verwijderen.