Weg winterkwalen

doorRedactieop 23/11/2011

Hoe hou je de wintervirussen zo ver mogelijk van je af? Van natuurlijke weerstandopbouwers tot een weerstandsopkrikkende soep en verwarmende keukenkruiden: dit najaar krijgen verkoudheid en griep geen kans!

Wanneer je voelt dat je een verkoudheid of griepje onder de leden hebt, reageer dan snel en accuraat. Want welke behandeling je ook besluit te nemen, neem ze in ieder geval snel: een virus neemt in sterkte toe de eerste 48 uur dat de eerste symptomen zich aandienen. Hieronder volgt een gouden lijst van tien middelen. Binnen de geneeskunde is men het erover eens dat ze weerstandsverhogend werken. Sommige kruiden zijn heel bekend, voor andere moet je al eens naar een natuurvoedingswinkel of oosterse speciaalzaak.

1. Echinacea
Old time favourite als het gaat over antivirale en antibacteriële middelen. Echinacea bevat polysacchariden die in staat zijn het peil van infectiebestrijdende witte bloedcellen te verhogen. Je kan het middel innemen in een dosis van drie gram per dag als je ziek bent, in lagere dosissen gedurende het hele winterseizoen door om je te wapenen. Kies als het kan voor de Echinacea purpurea, die is het meest en best bestudeerd en kwam in een onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift 'The Lancet Infectious Diseases' naar voren als beste variant. Alleen wie sterk allergisch reageert op planten uit de asterfamilie moet even oppassen met de dosering van echinacea, in alle andere gevallen is het middel risicoloos te gebruiken.

2. Astragalus
Astragalus (met zijn volledige wetenschappelijke naam Astragalus membranaceus, in het Nederlands ook 'hokjespeul') is een deel van de erwtenfamilie, en het is vooral de wortel van deze plant die gebruikt wordt als immuniteitsverhogend middel. Het staat in de medische literatuur bekend als een uitstekend ondersteunend kruidenmedicijn om bijvoorbeeld de nevenwerkingen van chemo- en radiotherapie te verminderen, en het werkt ook ondersteunend bij de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom, en bij allerlei autoimmuunziekten zoals MS.

Maar in eerste instantie is het dus vooral uitstekend als preventie en aanpak van winterinfecties zoals verkoudheden, bronchitis, keelpijn, oorontstekingen... In zijn verse vorm kan je de astragaluswortel gebruiken in de bereiding van soep, in zijn voedingssupplementvorm wordt aangeraden zo'n drie tot vijf gram per dag in te nemen. Astragalus heeft vooral een gunstige invloed op de activiteit van de T-cellen, die bekend staan als een van de belangrijkste immuniteitsmodulators. Een grote studie, in 2006 gepubliceerd in 'Phytotherapy Research', wees uit dat astragalus in staat is zelfs nog meer activiteit in een bepaalde klasse T-cellen te genereren dan het hierboven beschreven echinacea.

3. Oscillococcinum
Net zoals dat bij alle andere homeopathische middelen het geval is, brengt oscillococcinum sterk verdunde dosissen in het lichaam van de substantie waartegen het lichaam net aan het vechten is. Bij oscillococcinum is die substantie een extract van het hart en de lever van muskuseenden, door homeopaten geïdentificeerd als voorraden van het influenzavirus. Een in 1998 gepubliceerde studie in het 'British Homeopathic Journal', waar bij 372 patiënten of oscillococcinum of een placebo gegeven werd, toonde aan dat oscillococcinum niet alleen de symptomen verminderde, maar ook de duur van de ziekte gevoelig korter maakte.

Bij de apotheker zijn tubes oscillococcinum te koop, en ze zijn vooral heel effectief als je ze combineert met andere immuniteitsverhogende middelen zoals echinacea en vlierbes.

4. Gember
Al eeuwen wordt gember gebruikt als tonifiërend middel voor een goede spijsvertering of als behandeling tegen misselijkheid en wagenziekte. Zijn actieve ingrediënten 'gingerolen' en 'shogaolen' helpen in eerste instantie maagzuren neutraliseren. Maar gember werkt vooral ook fel ontstekingswerend: goed bij winterkwalen, maar bijvoorbeeld ook in de behandeling van artrose en reumatoïde artritis.

Handig en vooral lekker is wat gember toe te voegen aan je winterse wokgerechten of soepen, of er een heerlijk kopje thee mee te maken. Doe daarvoor eerst de harde schil van de gember, snijd er vijf centimeter af en snijd in stukjes, en doe die in twee koppen water die je zo'n twintig minuten onbedekt laat staan. Doe daarna het mengsel in een theekop, voeg er een lepel honing aan toe en het sap van een halve limoen of citroen, en drink op. Het enige moment waarop je dit mengsel beter niet drinkt, is als je keel heel rood en ontstoken is.

5. Vlierbes
Vlierbessensiroop is een bekend grootmoedersmiddeltje tegen hoest, en met reden: vlierbes zit gewoon tjokvol quercetine, een antioxidant met bewezen anti-ontstekingseigenschappen. Het helpt ook op een significante manier je immuunsysteem te activeren, aldus een grootscheeps wetenschappelijk onderzoek in 2001 uitgevoerd door het Hadassah University Hospital in Jeruzalem. Omdat het zo lekker en zoet smaakt, vinden kinderen het ook helemaal geen straf er dagelijks wat lepeltjes van te drinken. De hoeveelheid die over het algemeen in het geval van ziekte aanbevolen wordt, is vier keer per dag één tot twee koffielepels. Vlierbes is ook heel lekker als thee, die je een hele winter door als natuurlijk preventiemiddel kan drinken.

6. Andrographis
Andrographis (ook bekend als 'kalmegh') is een belangrijk kruid in de oude Indische ayurvedische geneeskunde, en wordt daar sinds mensenheugenis gebruikt. Niet alleen bij problemen met de luchtwegen (zoals bij verkoudheid, sinusitis en bronchitis), maar ook bij maag-darmproblemen zoals dysenterie. De plant is recent ook in Europa meer bekend geraakt, door wetenschappelijk onderzoek dat vooral zijn weerstandsbevorderende eigenschappen prijst. Als het middel gecombineerd wordt met Siberische ginseng, zou het zelfs
stukken effectiever en sneller werken dan de meeste antivirale medicamenten. Aanbevolen wordt zo'n driemaal per dag vier gram in poeder- of capsulevorm in te nemen als je de eerste verkoudheids- en griepsymptomen voelt opkomen. Te koop op bestelling bij elke goede apotheek, of check www.chinanature.be.

7. Yin qiao
De traditionele Chinese kruidengeneeskunde is sowieso meer gericht op preventie van ziekten en kwalen, en maakt er ook zaak van in het geval van ziekte meteen heel alert en gepast te reageren. Bij het opduiken van de eerste verkoudheids- of griepverschijnselen wordt in de Chinese geneeskunde meteen een formule voorgeschreven van zo'n negen kruiden, die bekend staat onder de naam 'Yin qiao' (soms ook 'chiao' gespeld): een mengeling van heel gewone bestanddelen zoals zoethoutwortel (tegen een pijnlijke keel en tegen de hoest), pepermunt (tegen het benauwde gevoel dat je hebt bij een zware verkoudheid) en minder bekende kruiden zoals schizonepeta en rhizoma phragmitis. Yin qiao is vooral een heel effectief supplement bij een verkoudheid waarbij je veel keelpijn hebt. In ons land is het te koop in oosterse speciaalzaken of check ook eens de site www.chinanature.be.

8. Olijfbladextract
De hartvriendelijke olijfolie is niet de enige gezondheidsschat die die mooie bomen aan de Middellandse Zee voortbrengen. Het extract dat gedistilleerd wordt uit het olijfblad werkt ook sterk ontstekingswerend, en gaat een verbinding aan met een bepaalde proteïne in verkoudheids- en griepvirussen die de ontsteking een halt kan toeroepen. Tot die bevinding kwam een onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse 'AlternativeMedicine Review'. Het extract is beschikbaar in capsulevorm, maar nog beter is het drie tot vijf druppels van de vloeibare vorm in warm water te mengen, en met die oplossing te gorgelen als je keelpijn hebt.

9. Medicinale paddenstoelen
Chinese en Japanse dokters gebruiken al eeuwen bepaalde paddenstoelen voor hun medicinale kracht. Naast het bij ons bekende shiitake staan ook reishi en maitake bekend om hun immuniteitsverhogende impact. In oosterse speciaalzaken vind je tal van mengelingen van deze paddenstoelen in gedroogde vorm. Begin er wel tijdig mee, en volg goed de instructies op de verpakking.

10. Knoflook
Veel naturopaten zijn het erover eens: van november tot februari dagelijks een knoflooksupplement slikken voorkomt veel euvels en doet je gezwind door de donkere dagen stappen. Als het even kan, is dagelijks knoflook in zijn verse vorm gebruiken natuurlijk nog beter, en tal van verwarmende wintergerechten kunnen zo'n teen knoflook best verdragen. Wat knoflooktenen pletten en die toevoegen aan wat olijfolie waar je een druppeltje citroensap in mengt, het is een uitstekende weerstandsverhogende dressing voor iedere wintersalade.

Door Flow
Goed Gevoel, november 2011