Wekelijks één avond zonder smartphone maakt je productiever

doorSteffi Ophalvensop 19/03/2012

We zien het dagelijks op de bus, metro en trein; zakenmensen die aan hun mobiele telefoon gekluisterd zijn om e-mails en andere berichten na te kijken. Ook 's avonds en in het weekend kunnen ze de drang om hun mobieltje te checken niet weerstaan. En ja, velen slapen zelfs met hun smartphone op het nachtkastje.

Recent onderzoek toonde echter aan dat wanneer werknemers verboden worden om een avond in de week hun BlackBerry, iPhone of ander toestel te checken, dat zorgt voor vrolijke werknemers die beter presteren. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Amerikaanse Universiteit Harvard. Een aantal management consultants van de Boston Consulting Group kregen de opdracht een dag in de week hun werk niet te controleren na 18.00 uur.

Experiment
In drie jaar tijd namen 1.400 werknemers deel aan het experiment. Professor Leslie Perlow kreeg het idee voor haar onderzoek nadat ze ontdekte dat 26 procent van de managers met hun BlackBerry of iPhone op het nachtkastje sliepen. In eerste instantie stonden de managers twijfelachtig tegenover het experiment en waarschuwden ze dat het onmiddellijk zou worden stopgezet "als de kwaliteit van het werk eronder te lijden had". Enkele 'workaholics' weigerden zelfs deel te nemen aan het onderzoek. Diegenen die wel regelmatig 'downtime' kregen, ondervonden dat ze meer voldoening hadden van hun werk.

Meer vrije tijd
Ze ontdekten bovendien ook dat het evenwicht privé-werk verbeterde en dat ze productiever werden. 59 procent van de deelnemers ging akkoord met de stelling: "Ik ga 's ochtends met plezier werken". Op de vraag: "Bent u tevreden met uw job?" antwoordde 78 procent die een dag in de week hun smartphone lieten voor wat hij was "ja". Slechts 49 procent van diegenen die niet deelnamen, bleken tevreden met hun job. Diegenen die hun gsm uitzetten konden ook meer tijd met hun gezin doorbrengen en maakten meer toekomstplannen, terwijl ze vroeger afspraken met vrienden moesten afzeggen.