Cuddle Up Day: 5 redenen om gezellig te cocoonen

doorNina Dillenop 06/01/2016

Vandaag heb je een waardig excuus om een hele avond te niksen in de zetel met lief, familie of kat, want 6 januari is World Cuddle Up Day. Deze dag vraagt om de huismus in jezelf naar boven te halen en je gezellig te omringen met fleecedekens, kussens en mensen die je graag hebt. Deze 5 gezondheidsvoordelen van knuffelen krijg je er gratis bij.

Over de oorsprong van World Cuddle Up Day is weinig bekend, maar wat het doel van deze dag is, daar zijn alle bronnen het over eens. Hul jezelf in een cocon van warmte en gezelligheid, en knuffel wie of wat je maar wil. Dat mag ook een teddybeer of huisdier zijn. Heb je nog wat extra redenen nodig? Wij sommen voor jou graag de voordelen van zo'n knuffeldagje op.

Door te knuffelen komt oxycotine vrij, een hormoon dat zijn bijnaam "knuffelhormoon" niet gestolen heeft. Deze stof zorgt ervoor dat je een blij en tevreden gevoel krijgt. Ook kan er endorfine worden aangemaakt, dezelfde stof die vrijkomt als je chocolade eet. Dat zegt genoeg.

Knuffelen verlaagt de bloeddruk, waardoor stress vermindert en je de kans op een hartaandoening ziet dalen. Ook het immuunsysteem krijgt een boost door het verlaagde stressniveau, wat onze kans op ziek worden verkleint.

Knuffelen is binnen elke relatie goed voor jullie onderlinge band, en in het geval van koppels kan het jullie seksleven ten goede komen. Ook de band tussen moeder en baby versterkt door veel lichamelijk contact. Oxytocine zorgt ervoor dat de moeder zich ontspant, zodat de borstvoeding makkelijk verloopt. Ook slaapt ze er makkelijker door, wat niet altijd makkelijk is met een pasgeborene in huis.

Net zoals het je immuunsysteem een boost geeft, verhoogt de oxytocine ook je pijngrens. Wat doe je als je nek pijn doet? Inderdaad, je wrijft erover of eist een massage. Zelfs kleine, simpele aanrakingen zorgen voor genoeg oxytocine om je beter te doen voelen. Een echte knuffel maakt dit effect alleen maar groter.

In een reflex grijp je tijdens een spannende film naar een willekeurige hand van iemand die naast je zit. Studies hebben aangetoond dat lichamelijk contact effectief onze angst voor een situatie kan doen afnemen, en dat deze reflex dus zijn nut heeft. Best wel wat opletten met wildvreemden in de bioscoop.