Werk gaat voor op kinderen

doorRedactieop 02/09/2009

Een meerderheid van de werkende ouders zegt dat hun baan hen vaak zozeer opeist dat ze het schoolwerk van de kinderen niet goed kunnen opvolgen. Omgekeerd leidt het werk van de meeste ouders niet onder de tijd of aandacht die ze vrijmaken voor hulp bij het huiswerk. Dat blijkt uit een internetenquĂȘte van Educadomo waaraan 751 ouders van schoolgaande kinderen hebben deelgenomen.

Bijna zes op de tien ouders zeggen dat ze minder zouden willen werken, maar dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Vrouwen zijn het daar vaker mee eens dan mannen, en ook de Franstalige deelnemers antwoorden overtuigender "ja" op deze vraag.

Examens
Heel wat ondervraagden hebben het gevoel dat ze, voor het welslagen van de combinatie arbeid-gezin, volledig op zichzelf zijn aangewezen: dat zeggen zes op de tien moeders, en ook toch vier op de tien vaders.

Examenperiodes zijn extra zwaar. De helft van de ouders neemt dan een paar dagen vrij en zes Ă  zeven op de tien ouders zeggen dat ze hun werktijd aanpassen om 's avonds hun kinderen te helpen bij de studie. (belga/adv)