Werken na achtste maand zwangerschap is even schadelijk als roken

doorLuc Beernaertop 28/07/2012

Volgens een recente studie is werken in de laatste maand van de zwangerschap net zo schadelijk voor het kind als roken. Vrouwen die doorwerkten na de achtste maand van hun zwangerschap kregen baby's die 230 gram minder wegen dan baby's wiens moeders stopten met werken tussen de zesde en achtste maand van de zwangerschap.

Het doorwerken bleek geen effect te hebben op baby's wiens moeders jonger dan 24 waren, maar het effect was wel meer uitgesproken bij oudere vrouwen.

Groei geremd
Onderzoek van de universiteit van het Engelse Essex, gebaseerd op gegevens van twee Britse en één Amerikaanse studie, onthult dat het doorwerken in de laatste fase van de zwangerschap even schadelijk is als roken tijdens de zwangerschap.

Baby's van moeders die hun hele zwangerschap doorwerkten of bleven roken, groeiden minder snel in de baarmoeder. Kinderen met een laag geboortegewicht lopen een hoger risico op een zwakke gezondheid, ontwikkelen zich trager en kunnen in hun latere leven met een hoop gezondheidsproblemen geconfronteerd worden.

Laagopgeleide moeders
Vroeg in de zwangerschap stoppen met werken blijkt bijzonder goed te zijn voor laagopgeleide moeders, waardoor wordt aangenomen dat het effect van werken tijdens de zwangerschap meer uitgesproken is voor moeders die fysiek werk leveren.

Volgens een van de auteurs van de studie, professor Marco Francesconi, zou de overheid maatregelen moeten nemen om werkgevers aan te sporen vlotter zwangerschapsverlof toe te kennen aan vrouwen die een rustpauze nodig hebben tijdens hun zwangerschap en niet nadat hun kind is geboren.