Wie als kleuter weerstaat aan een snoepje, wordt beloond... 40 jaar later

doorElke De Pourcqop 20/08/2012

Kinderen die geen moeite hebben om zich te beheersen, gaan een gezonder en slanker leven tegemoet. Zelfbeheersing komt immers goed van pas als je die lasagne wil maar een slaatje zou moeten eten...

De universiteit van Wisconsin testte 653 vierjarigen tussen 1968 en 1974 met de bekende 'snoeptest'. De kinderen kregen de keuze tussen een koekje, pretzel of marshmellow en werden dan naar de controlekamer geleid. Daar kregen ze de keuze om hun snoepje onmiddellijk op te eten of te wachten en er twee te krijgen.

De meeste kinderen deden een poging om te wachten (zie video onderaan), al was dat niet gemakkelijk. Ze speelden met het snoepje, roken eraan en konden er de ogen niet van houden. De meeste vierjarigen bleken niet over bijzonder veel zelfbeheersing te beschikken: na drie minuten was het genoeg geweest. 30 procent kon het volle kwartier wachten, en werd beloond: met twee snoepjes én een slanke lijn.

Veertig jaar later werden de proefpersoontjes van toen opnieuw gecontacteerd. Een kwart van de respondenten was bereid mee te werken aan de follow-up, waarbij ook BMI werd geanalyseerd. Een kwart hard overgewicht (BMI tussen 25 en 29,9), 9 procent had obesitas (BMI hoger dan 30).

Die cijfers werden gecorreleerd met de resultaten van de vorige test: voor elke minuut dat de kinderen langer konden wachten, zakte het BMI (gemiddeld) met 0,2 punten.


Veel is dat niet, maar het maakt de kloof tussen kinderen die niet konden wachten en kinderen die wél konden wachten tot ruim 7 BMI-punten, algauw het verschil tussen een gezond gewicht en overgewicht. "Het feit dat er na vele decennia nog een effect is, wil ook al iets zeggen", argumenteert onderzoekster Tanya Schlam

Over de jaren was al gebleken dat de kinderen met meer zelfbeheersing betere punten halen en beter plannen en omgaan met stress.

"Kinderen leren om zichzelf te beheersen en bevrediging uit te stellen, zou een goede manier kunnen zijn om obesitas aan te pakken, vooral omdat calorierijke voeding zo aanwezig is. Het leert hen verleidingen weerstaan, wat de kans op overgewicht doet dalen. Het kan ook andere positieve effecten hebben op gezondheid, financiële stabiliteit en minder kans op criminaliteit."

Hoe vroeger dit wordt aangeleerd, hoe meer oefening de kinderen gehad hebben tegen het volwassen-zijn en hoe beter ze zich kunnen beheersen.

Eén manier om dat te doen is om de kinderen te leren de snoep te verstoppen of het voor te stellen als iets anders (bvb een pluizige wolk). Kinderen die daarentegen met de snoep speelden of eraan roken, gaven veel sneller toe.

"Zelfbeheersing komt neer op intuïtief weten of technieken aangeleerd krijgen om je rationele systeem te laten overheersen over het impulsieve, gevoelsmatige. Er is maar één manier om het te leren, en dat is door te oefenen", besluit ze.