Wie sexy is, verdient tot 17% meer

doorDietert Bernaersop 11/11/2014

Aantrekkelijke mensen verdienen tot een vijfde meer dan wie minder bezig is met zijn uiterlijk. Volgens de Britse sociologe Catherine Hakim is ons 'erotisch kapitaal' even belangrijk op de werkvloer als de diploma's die we hebben of de netwerken die we opbouwen.

Hoe dieper je decolleté, hoe dikker je pree. Dat is kort samengevat het reclamespotje dat P-Magazine vorige week de ether instuurde om zijn 'Dag van het Decolleté' en de bijhorende fotowedstrijd te promoten. Een louter publicitaire knipoog, zou je denken. Maar wat blijkt? Het mannenblad baseert zich voor de slogan wel degelijk op wetenschappelijk onderzoek. "De Britse sociologe Catherine Hakim heeft erover gepubliceerd", klinkt het. "Uit haar studie blijkt dat wie sexappeal en uitstraling heeft, meer kans heeft om hogerop te klimmen en dus meer te verdienen."

Catherine Hakim (66) is niet de eerste de beste. De Britse sociologe is verbonden aan de London School of Economics. In 2011 publiceerde ze 'Honey Money - Why Attractiveness Is the Key to Success', een boek waarin ze het begrip 'erotisch kapitaal' uit de doeken deed. "Het is een combinatie van seksappeal, schoonheid en sociale aantrekkelijkheid", stelt ze. "Het draait om goede manieren, charisma, sociale vaardigheden en ook om looks."

Niet slim
Hakim zegt dat we het belang van ons erotisch kapitaal op de werkvloer schromelijk onderschatten. "Het is even belangrijk als geld, een goede opleiding en professionele contacten. Maar in vergelijking met de sommen die we spenderen aan ons onderwijs, is wat we investeren in ons erotisch kapitaal verwaarloosbaar klein. Niet slim, want of we dat nu leuk vinden of niet, mooie en aantrekkelijke mensen hebben meer succes dan anderen."

Om die stelling te onderbouwen, baseert Catherine Hakim zich op sociologisch onderzoek rond de zogenaamde 'schoonheidsbonus'. "Die bestaat niet alleen op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook in de politiek. Aantrekkelijke politici hebben een significant grotere kans om verkozen te worden. Knappe mensen worden gezien als competent, verstandig en aangenaam in de omgang."

De sociologe wordt vaak verweten seksistisch te zijn, maar de schoonheidsbonus geldt volgens haar zowel voor mannen als voor vrouwen. "Sterker nog, economen hebben ooit berekend dat knappe mannen 17% meer verdienen dan minder aantrekkelijke collega's, terwijl het verschil bij vrouwen slechts 12% is."

Dik of klein
"Dat zijn inderdaad bestaande onderzoeken", bevestigt arbeidsmarktexpert Jan Denys van Randstad. "Ze tonen niet alleen aan dat er een schoonheidsbonus bestaat, maar ook het omgekeerde: dikke of kleine mensen hebben het lastiger om carrière te maken dan magere of grote werknemers."

Hakim stelt dat het veel makkelijker is om je erotisch kapitaal te verhogen dan je cv of je netwerk te verbeteren. Plastische chirurgie om er beter uit te zien moet zeker kunnen, vindt ze. "Dat gaat natuurlijk redelijk ver", zegt Jan Denys. "We moeten opletten dat we dit niet als nieuwe norm gaan hanteren. Tegelijk begrijp ik haar wel. Critici zullen zeggen dat competentie niets te maken heeft met uiterlijk. Maar dat is niet helemaal waar. Wie er goed uitziet, zal meer zelfvertrouwen hebben en zal daardoor taken beter kunnen uitvoeren. En dus, heel objectief, een stuk competentie winnen. Om maar te zeggen: dit zullen nooit eenvoudige zwart-witdiuscussies worden. Maar dat maakt het onderwerp natuurlijk erg boeiend."