Wil je de waarheid horen? Stel je vraag via sms

doorLien Buyckop 21/05/2012

Je kan nooit helemaal zeker weten of iemand al dan niet de waarheid vertelt. Maar als je je kansen wil verhogen, dan stel je belangrijke vragen beter via sms. Mensen liegen zo namelijk minder snel dan bij een face-to-faceconfrontatie én geven gevoeligere informatie vrij.

"Dat is een verrassend resultaat", vindt onderzoeksleider professor Fred Conrad. "We dachten dat sms'en de kans op geven van gevoelige informatie zou verlagen, omdat er zo een schriftelijk bewijs is van wat je vertelt", zegt de psycholoog van de University of Michigan.

Maar dat is dus niet het geval. Integendeel zelfs, want via sms geven mensen veel preciezere antwoorden dan in telefonische interviews. "Mensen zijn veel minder geneigd om cijfers af te ronden in een sms, wellicht omdat er geen tijdsdruk is", zegt Conrad. "Ze nemen meer tijd om na te denken, en dat levert exactere antwoorden op."

Voor het onderzoek werden aan 600 iPhone-gebruikers op verschillende manieren vragen geteld: via sms of een stem, door een mens of een computer en alleen of met anderen in de buurt.

Vragen die eerlijker beantwoord werden via sms, peilden vaak naar cijfers. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak per week ze sportten en hoe vaak ze de afgelopen maand meer dan vijf alcoholische drankjes dronken op een feestje.