Wil je langer leven? Zet meer sushi op het menu

doorEllen Provoostop 28/04/2014

De gemiddelde Japanners leeft gemiddeld zes jaar langer dan de Belg door een keuken die rijk is aan proteïnes en omega 3. Door meer sushi op het menu te zetten, kun je dus je leven aanzienlijk verlengen.

Onderzoek uitgevoerd door het Britse Nationale Bureau voor Statistiek heeft onthuld dat het traditionele Japanse dieet van rauwe vis en rijst je gezondheid een boost kan geven. Een eetpatroon dat geen zuivel of brood bevat is gezonder, daarnaast zijn proteïnes en omega 3 belangrijke stoffen om langer te leven. Dit maakt dat de gemiddelde levensverwachting in Japan 86,4 jaar is, in België is dat 80,4 jaar, in het Verenigd Koninkrijk is 82,7 jaar. Het geheim van een langer leven is minder voeding te consumeren, maar te opteren voor betere kwaliteit. Japanners nemen gemiddeld 25 procent minder calorieën op dan de gemiddelde westerling.

Ze werken er ook vaker met vers en eenvoudig bereid voedsel. Onderzoeker Craig Wilcox heeft jaren het geheim van een lang leven bestudeerd op de Okinawa eilanden in Japan. "De belangrijkste factor is dat Japanners drie keer vis per week eten, daarnaast zetten ze vaak volkorenproduten, groenten en sojaproducten op het menu. Dit volk eet meer tofu en zeewier dan wie ook ter wereld. Ook zijn de mensen er dol op inktvis en octopus. Hierin zit veel taurine, een stof die de cholesterol en de bloeddruk zou verlagen."