Yoga is even goed voor het hart als joggen

doorEllen Provoostop 16/12/2014

Yoga is een goede manier om jezelf te beschermen tegen hartziekten, zeker wanneer je meer intensieve sporten niet aankan. Dat suggereren de resultaten van een Nederlandse studie.

Het Nederlandse onderzoeksteam bestudeerde 37 rapporten waar in totaal 3000 mensen aan meewerkten. Professor Myriam Hunink van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam onderzocht de invloed van yoga op de gezondheid van het hart. In vergelijking met een passieve levensstijl had yoga aanzienlijke voordelen, het werd in verband gebracht met een lager risico op obesitas, een hoge bloeddruk en een verhoogde cholesterol. Dit zijn allemaal risicofactoren voor de gezondheid van het hart. In vergelijking met andere sporten, zoals een fikse wandeling of joggen, was yoga niet beter of slechter voor het hart.

Experts menen dat yoga voordelig voor je gezondheid is omdat deze bewegingsvorm de spieren en de ademhaling activeert. Hierdoor komt er meer zuurstof in het lichaam terecht en neemt de bloeddruk af. Daarnaast zou het kalmerende effect een verklaring kunnen zijn. Stress werd al in het verleden in verband gebracht met hartziekten en een hoge bloeddruk.

Yoga is een oude vorm van lichaamsbeweging die zich concentreert op sterkte, flexibiliteit en ademhaling. Deze workout heeft voordelen voor zowel de mentale gezondheid en het lichaam. Er zijn verschillende types van yoga: tantrische, hatha en ashtanga. Maar veel van deze types zijn niet intensief genoeg om je hart en longen te trainen. Het is geen spierversterkende workout. Gezondheidsexperts zeggen dat we twee of meerdere dagen per week intensief zouden moeten sporten.