Yoga met een buikje: "Geen probleem, want yoga is voor iedereen"

doorJesse van Beljouwop 20/08/2016

Jessamyn Stanley geeft yogales, ze schrijft er boeken over en reist de hele wereld rond om lezingen te geven voor haar fans. Haar Instagramaccount staat vol met foto's van zichzelf in strakke pakjes, terwijl ze de meest ingewikkelde poses aanneemt. Klinkt als een dertien in een dozijn yoga-instructrice, toch?

Niet is minder waar, want Stanley is met haar figuur wel een beetje een vreemde eend in de yogawereld. Toen ze een profiel aanmaakte op Instagram, wilde ze in eerste instantie alleen maar feedback op haar houding en techniek van andere enthousiastelingen. Ze kreeg tips, maar ook reacties van mensen die door Stanley werden geïnspireerd. Op haar foto's volgt het ene na het andere lovende commentaar.

Aan The Guardian vertelt ze: "Toen ik mijn eerste foto bekeek, dacht ik: 'Help, je ziet mijn buik wel heel goed.' Later ging ik me pas realiseren dat je behoorlijk wat kracht moet hebben om die positie te kunnen uitvoeren. Mijn buik is er nog steeds, maar ik ben wel hartstikke sterk. In onze maatschappij is er een grote kloof tussen wat mensen doen en wat ze eigenlijk allemaal zouden kunnen doen."

Precies deze manier van denken spreekt blijkbaar nogal wat mensen aan. Stanleys fans vinden haar geweldig, omdat ze zich kunnen vereenzelvigen met haar en door de verfrissende methoden die ze toepast. Haar toenemende populariteit heeft er zelfs voor gezorgd dat ze nu op een promoposter voor body positivity prijkt.

Deze beweging moedigt mensen aan zichzelf te accepteren zoals ze zijn en hen te laten geloven dat ze hun doelen kunnen bereiken, zonder dat ze per se eerst iets aan zichzelf moeten veranderen. Voor Stanley is yoga de fysieke expressie van dit principe: "Yoga is één en al positiviteit, want het zegt dat je je niks aan moet trekken van wat anderen over je zeggen of denken."