Zakenvrouwen worden steeds slanker (maar de rest dikker)

doorLien Buyckop 25/06/2012

Machtige carrièrevrouwen met jobs in de juridische, medische en zakelijke wereld worden steeds slanker. Dat blijkt uit officiële Britse cijfers. Voor de andere werkende vrouwen is er slecht nieuws: zij werden de afgelopen 15 jaar steeds dikker.

Nieuwe gegevens van het Britse National Obesity Observatory (NOO) tonen dat 15 procent van de carrièrevrouwen obees was in 1997, maar dat aantal daalde tot 14 procent in 2008. Bij de carrièremannen daarentegen werd in die tijdspanne een stijging van 15 naar 20 procent vastgesteld.

Vooroordelen
Volgens het NOO is dat omdat vrouwen nog steeds meer beoordeeld worden op hun uiterlijk dan op hun vaardigheden. Alleen met hun looks kunnen ze bewijzen dat ze even veel of zelfs meer ambitie hebben dan hun mannelijke collega's.

"Carrièrevrouwen zijn zich maar al te goed bewust van de vooroordelen die bestaan tegenover overgewicht", meent professor Andrew Hill van de Leeds University. "Uiterlijk is nog steeds de belangrijkste eigenschap voor vrouwen in onze samenleving. Op die manier kunnen mannen hen nog steeds als 'hun mindere' beschouwen", aldus de man.

Fit & gezond
Dat bestaan van vooroordelen en druk werd vorige maand al aangetoond in een Australische studie. Daaruit bleek namelijk dat dikkere vrouwen als slechtere bazen ingeschat worden. Zo hadden twaalf kandidaten - 6 met overgewicht en 6 slanke - identieke cv's, maar werden de vrouwen met overgewicht slechter ingeschat door een testpanel.

Volgens Heather Jackson van het Women's Business Forum heeft het slanker zijn van carrièvrouwen echter minder met de druk van de samenleving te maken dan iedereen denkt. Zij gelooft dat succesvolle zakenvrouwen vooral bezig zijn met de gezondheidsvoordelen van slanker zijn. "Je moet maar naar de lijstjes van succesvolste en rijkste ceo's kijken om te zien dat de beste leiders - mannen of vrouwen - niet obees zijn. Je moet vooral gezond en fit zijn om effectief te kunnen werken", meent zij.