Keramiek is hot: deze dames maakten er hun beroep van

doorTimon Van Mechelenop 02/04/2017
Mama Kristien en dochter Charlotte.

Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag vertelt Charlotte (23) over het keramiekmerk Atelier Turquoise dat ze samen met haar mama Kristien (49) een dikke twee maanden geleden oprichtte.

Tijdens een rondje scrollen door mijn Instagramfeed, botste ik een tijdje geleden toevallig op het account van Atelier Turquoise. Ik was meteen geboeid door de kleurrijke ontwerpen en werd helemaal enthousiast toen ik zag dat het servies en andere deco-items zoals vazen ook nog eens betaalbaar zijn. Benieuwd naar het verhaal hierachter, het is niet dat keramiekmerken dik gezaaid zijn in België, nam ik contact op met Charlotte. Zij is verantwoordelijk voor de communicatie en sociale media van Atelier Turquoise, haar mama maakt het servies.

Potentieel
"Mijn mama maakt al een tijdje keramiek, samen met een vriendin van haar. Ze deed dat puur als hobby, naast haar job in de zaak in gevelrenovatie die ze samen met mijn papa heeft. Omdat ik potentieel zag in haar creaties, heb ik haar gestimuleerd om er ook professioneel iets mee te doen. Net als mij houdt ze erg van kleur, en daar vallen we mee op. Zeker in tijden waarin iedereen precies alleen met Scandinavisch minimalisme bezig lijkt te zijn. Ik ben zelf styliste, heb ook een tijdje een blog gehad en digitale marketing en communicatie gestudeerd. Ik weet dus hoe je met Wordpress moet werken en hoe je jezelf in de markt kunt zetten. We hebben er bewust voor gekozen om geen fysieke winkel te openen, omdat we allebei niet gebonden willen zijn aan vaste uren. Daarnaast hopen we ook klanten in het buitenland te bereiken, en dat gaat toch een stuk makkelijker met een webshop," aldus Charlotte.

Geen gemakkelijk businessmodel
Al is keramiek met de hand maken, geen gemakkelijk businessmodel. "Hoewel mijn mama wel haar eigen technieken heeft om het proces sneller te laten gaan, duurt het wel even voor een vaas of kommetje klaar is. Elk stuk moet twee keer gebakken worden, één keer om het hard te maken en een tweede keer om de kleur erin te bakken. Daarna moet je het ook volledig laten opdrogen, want als het niet echt droog is, kan de klei barsten. Onze levertijd is dan ook altijd 4 weken. We zijn nu wel aan een stock aan het werken, maar aangezien er meer orders binnenkomen dan verwacht, is dat niet zo simpel. Voorlopig werken we dus op bestelling. Mensen kunnen een item kiezen op de webshop, en dat maken wij daarna dan. Geen enkel stuk is exact hetzelfde omdat we het met de hand maken, maar dat is net het leuke eraan vind ik zelf. "

Schrikken
Zoals eerder gezegd doen zowel Charlotte als haar mama dit momenteel nog naast een andere job. "Mijn broertje is ook nog maar 12, dus mama moet haar tijd echt verdelen nu. Daarom ga ik haar naast mijn stylingopdrachten helpen met het maken van de keramiek, omdat ze al het werk anders niet gedaan krijgen. Natuurlijk is het fijn dat het nu al zo goed loopt en we hopen allebei dat we er ooit van kunnen leven. Binnenkort gaan we trouwens ook een aantal winkels aanspreken. Maar het is anderzijds ook wel even schrikken dat het zo snel gaat. Dat oplossen door de productie uit te besteden naar het buitenland, willen we in ieder geval niet. Zo verlies je al je authenticiteit en we vinden het ook gewoon leuk om zelf te boetseren en tot creatieve ontwerpen te komen."

www.atelier-turquoise.be