Zelfs 'gewoon' buikje verhoogt de kans op diabetes

doorLien Buyckop 06/06/2012

Mannen en vrouwen die niet obees zijn, maar wel extra kilo's hebben rond hun taille, lopen even veel risico op type 2 diabetes als degene die wel obesitas hebben. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Vooral mannen van wie de middelomtrek groter is dan 101 centimeter lopen het meest gevaar, net zoals vrouwen met een taille van meer dan 86 centimeter.

Obesitas vs. taille
7 procent van de mannen en 4,4 procent van de vrouwen met een BMI tussen 25 en 29 (licht tot matig overgewicht) ontwikkelden binnen de 10 jaar diabetes. Opvallend was dat zij allemaal een vrij grote taille hadden. Hun risico was zelfs even groot als, of in sommige gevallen groter dan, dat van obese patiënten met een BMI boven de 30.

Dr. Claudia Langenberg van de Medical Research Council in Cambridge bevestigt: "Onze bevindingen stellen dat mensen met enkel een grote taille-omtrek even veel kans hebben op type 2 diabetes als mensen met obesitas." 

Gewone taille
Bij proefpersonen met een normaal gewicht en een gewone taille, was het risico dan weer veel lager. Slechts 1,2 procent van de mannen en 0,6 procent van de vrouwen ontwikkelden diabetes in dezelfde tijdsperiode.

Obese vrouwen met een BMI boven de 35 en een grote taille liepen zelfs 32 keer meer risico om diabetes te ontwikkelen dan vrouwen met een gewone taille. Mannen in dezelfde categorie hadden 22 keer meer kans op de aandoening dan hun seksegenoten met een laag BMI en een slanke taille.