Zeven huis- tuin en keukentips voor een verbrande huid

doorRedactieop 18/07/2011

Wie in de komende maanden zonnigere oorden opzoekt en geniet van een zuiderse zon, kan maar beter op die overdaad aan UV-stralen voorbereid zijn. De traditionele manieren - zonnecrème of in de schaduw blijven - om je huid te beschermen, kent iedereen. Maar wat als het onheil al is geschied?

Wie zijn voorzorgen niet neemt en met een pijnlijke, rode huid huiswaarts keert vindt in aftersun of traditionele pijnstillers sowieso zijn gading.

Voor wie het allemaal wat natuurlijker mag - of wie het in allerijl met een huiselijk middeltje zal moeten doen -, geven wij graag de volgende natuurlijke pijnstillers mee voor een verbrande huid:

- Aloë vera
In elke apotheek of drogisterij vind je tal van producten die aloë vera bevatten. De heilzame plant kan de pijn die een verbrande huid genereert, verlichten. Toch raden experts vooral het verse sap van de plant aan, eerder dan de talloze afgeleide crèmes of oliën. De plant zou vooral een verfrissend gevoel geven, terwijl wetenschappelijk niet bewezen is dat ze de verbrande huid ook effectief heelt.

- Scheerschuim
Hoe gek het ook mag klinken: in onderzoeken naar natuurlijke oplossingen tegen zonnebrand duikt scheerschuim heel vaak op. En hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, zou het schuim door de aanwezigheid van menthol en andere chemische stoffen die verfrissend werken, soelaas bieden. Een stof als menthol is van nature verfrissend en verdampt snel, waardoor ook de warmte van de huid vervliedt.

- Vitamines E en C
Deze vitamines zijn vooral nuttig wanneer ze preventief worden gebruikt: crèmes die vitamine C of E bevatten zijn een effectief middel tegen zonnebrand. Een olie of crème met deze vitamines is bovendien effectiever wanneer ze op regelmatige basis gebruikt wordt: smeren dus, die handel!

- Azijn
Wie last heeft van een verbrande huid en over een sterk stel zintuigen beschikt, wordt een bad in azijn aangeraden. Er zijn geen wetenschappelijke studies die als bewijs kunnen gelden, maar azijn zou de huid afkoelen doordat het erg snel verdampt. Een aanrader voor wie niet voor een uitdaging verlegen zit.

- Ijs en koude douches
Een basisregel die al uit grootmoeders tijd stamt, zegt dat wie verbrand is, de huid moet afkoelen. De oude wijsheden blijken nog steeds effectief, want ook experts raden een koude douche aan: de huid wordt afgekoeld en voelt minder pijnlijk aan. En wat met die warme douche? Sommigen beweren dat warmte de verbrande huid goed doet doordat tegelijk meer warmte vanuit de huid vrijkomt, maar dat blijkt dus een fabeltje. Een koude douche valt overigens te verkiezen boven (te koud!) ijs, dat de verbrande huid kan beschadigen met extra brandwonden ...

- Melk
Een ander middeltje dat al decennia als wondermiddel meegaat is melk. Een flinke scheut melk zou pijn en brandwonden verlichten. Ook yoghurt zou een vergelijkbaar effect kunnen bewerkstelligen, hoewel voor geen van beide zuivelproducten een wetenschappelijk bewijs is geleverd. Voor wie de koe bij de horens wil vatten ...

- Honing
Geen melk zonder honing, al zijn de heilzame effecten van dit plakkerig goed wel bewezen. Honing is een antibacteriële stof en verschillende studies toonden al aan dat honing een positieve rol kan spelen in het proces van wondheling. De beschadigde huidcellen worden sneller vervangen, waardoor ook de pijn gauw vervaagd. Kleverig, maar effectief. (id)

Een groene pijnstiller: aloë vera
Ontdek de functionaliteit van scheerschuim
Niet voor gevoelige neuzen: een bad van azijn