Zitten er schadelijke chemicaliën in jouw tampon?

doorSophie Vereyckenop 27/05/2015

In een artikel voor The Guardian trekt Carolyn Maloney, lid van het Amerikaans congres, van leer tegen de lakse overheidscontrole van tampons. Zo zouden ze namelijk tal van schadelijke stoffen bevatten.

De FDA (Food and Drugs Administration) houdt een oogje in het zeil wat de aanwezigheid van dioxine betreft, een chemische stof die invloed heeft op onze hormonen, ons immuunsysteem kan verzwakken, kanker kan veroorzaken en zo verder. Maar er zijn ook substanties waar er geen rekening mee gehouden wordt, zoals de pesticiden die op katoen gebruikt worden.

Toxineshocksyndroom
Malony is momenteel druk bezig met het invoeren van de Robin Danielson Act, een nieuw wetsvoorstel genoemd naar een vrouw die in 1998 stierf aan het Toxischeshocksyndroom (ook wel TSS genoemd). Deze ziekte treedt op wanneer sterk absorberende tampons te lang worden ingehouden. Het vaginavocht zal zich ophopen en in de tampon zelf een broedplaats vormen voor Staphylococcus aureus.

De ziekte kan dodelijk zijn, maar is tegenwoordig aan de zeldzame kant. Al is het debat nu weer hevig opgelaaid. Spoedarts Cian McDermott sust de gemoederen, maar spoort wel aan tot voorzichtigheid. "Hoewel tampons een stuk veiliger geworden zijn sinds de epidemie van TSS in de jaren '80, moeten we nog steeds voorzichtig zijn, vooral omwille van de weinige informatie die momenteel voorhanden is."

Tekort aan informatie
Vooral over de chemische stoffen in tampons is er nog veel onduidelijkheid. "De vezels kunnen verschillende chemische stoffen afscheiden, of ze nu organisch zijn of niet, en zo de lever verstoppen," verklaart microbioloog Pilip Tiemo. "Als een vrouw maar weinig antistoffen heeft, neemt ze die chemische stoffen op en treden er problemen op wanneer de lever bepaalde toxines probeert af te voeren."

Ook Malony benadrukt het probleem. "Door het tekort aan informatie en incomplete data, weten we niet precies welke ongezonde chemicaliën tampons kunnen bevatten en wat de effecten van tampongebruik op lange termijn zijn," schrijft ze.

Om zo veilig mogelijk te zijn, moet je je tampons dus op regelmatige basis vervangen.