Zo maak je groentjes eten aantrekkelijk

doorLynn Formesynop 17/09/2012

De eeuwenoude strijd van ouders om hun kinderen meer groenten te laten eten kent nu nieuwe bondgenoten. X-ray-worteltjes en powerbroccoli blijken zeer effectief, het gaat dus om een simpel woordenspel. Kinderen eten namelijk meer groenten als een gerecht een aantrekkelijke naam heeft, zo blijkt uit een onderzoek van de Cornell universiteit.

De onderzoekers wilden weten of een simpele verandering, zoals gerechten een leuke naam geven, de groenteconsumptie van kinderen verandert. Ze bekeken de eetgewoonten van 147 leerlingen van 8-11 jaar die tussen de middag warm eten op school.

X-ray-worteltjes
In het experiment werden gewone worteltjes omgetoverd tot x-ray-wortels. Ze stonden vervolgens drie dagen op het lunchmenu. De leerlingen bleken 66 procent van de x-ray-wortels op te eten, in plaats van de gebruikelijke 32 procent wanneer de wortels gewoon 'Menu van de dag' heten. 

Aantrekkelijk
"Dit resultaat laat zien dat aantrekkelijke namen voor gezonde voeding kinderen stimuleren om deze producten te kiezen en er meer van te eten. Het is effectief en kost weinig tot niets", zegt Brian Wansink op gezondheidsnet.nl.