Zo moeilijk is het voor dove mensen om te liplezen

doorEllen Provoostop 24/02/2016

Ongeveer 10 procent van de Belgen is slechthorend. Dit betekent voor velen van hen dat ze moeten liplezen om te kunnen communiceren met anderen. Dat dit geen koud kunstje is, maakt het bovenstaand filmpje duidelijk.

In het begin spreken de mensen in het filmpje duidelijk en verschijnen er ondertitels op het scherm. Dan babbelen ze steeds stiller en vervaagt de tekst op het scherm. De makers doen er een schepje bovenop door de acteurs in verschillende omgevingen te plaatsen, terwijl ze dansen in een nachtclub, waardoor je merkt dat het bijna onmogelijk wordt om je te concentreren op hun monden en te ontdekken wat ze willen zeggen. 

Op het einde zie je Rachel Kolb, deze dove vrouw licht de kijkers in over haar lipleesfrustraties. De blondine legt uit waarom ze ondanks alle moeilijkheden toch blijft volharden: "Er zijn tijden geweest dat ik me afvroeg waarom ik het zelfs nog maar probeerde. Sommige dove mensen verkiezen gebarentaal. Het is een andere wereld, eentje gevuld met rijke uitdrukkingen. Wanneer doven gebarentaal gebruiken, komen ze tot leven. Maar ik wil het beste van beide werelden."