Zo produceer je minder afval

doorKristina Rybouchkinaop 23/11/2016

Volgens afvalstoffenmaatschappij OVAM produceerde de gemiddelde Vlaming vorig jaar 467,7 kg afval. Dat is het laagste cijfer in 20 jaar. Toch geloven wij dat er best nog wat kilootjes af kunnen! De volgende tips helpen je om minder weg te gooien.

1. Maak boodschappenlijstjes
Ga voedselverspilling tegen door zorgvuldig te plannen wat je wanneer gaat eten en welke ingrediënten je nodig hebt uit de winkel. Zo vermijd je dat je te veel koopt en dat voedingswaren vervallen, zodat je ze moet weggooien. Als je er bovendien de regel van maakt om restjes op te eten of in nieuwe gerechten te verwerken, kan je ongeveer 12 kg vuilnis per jaar uitsparen.

2. Ban drankverpakkingen
Kraantjeswater in België is perfect drinkbaar. Je hebt er zelfs niet per se een waterfilter voor nodig. Koop een waterkan die je kan vullen aan de kraan om thuis van te drinken en investeer in hervulbare flesjes voor wanneer je de baan op gaat. Opteer bij andere dranken voor glazen flessen met statiegeld.

3. Deel
Gooi kleren of spullen die je zelf niet meer nodig hebt nooit zomaar weg. Kijk of je ze kan verkopen, ruilen of wegschenken. Dat kan binnen je eigen kennissenkring of online. Denk bovendien twee keer na voor je iets koopt. Zaken die je toch niet vaak gebruikt kan je evengoed huren, lenen of samen met je buren gedeeld aankopen. Zo kan je aankloppen bij een speelotheek om regelmatig nieuw speelgoed te ontlenen voor je kinderen.

4. Koop een shopping bag
De meeste mensen hebben inmiddels wel een herbruikbare winkeltas in huis om mee naar de supermarkt te gaan. Maar als we gaan shoppen, blijven we om een of andere reden terugvallen op de plastic zakjes die we in de winkels krijgen. No more! Trek bij je volgende shopping spree de stad in met een hippe, stoffen shopping bag.

5. Geef een ervaring cadeau
Begin je al te panikeren als je denkt aan de vele eindejaarsgeschenken die je binnenkort moet uitzoeken? Gooi het dit jaar over een andere boeg en doe je familie ervaringen cadeau. Geef je schoonouders een kookles, je nichtje een danscursus en neem je grootmoeder eens mee op citytrip. Zo geef je geen geld uit aan foute pakjes die op termijn misschien wel in de vuilbak belanden.