Zo voorkom je vet haar: 10 tips

doorLien Buyckop 02/08/2012

Enerzijds vinden veel vrouwen het nodig om elke dag hun haar te wassen, omdat ze anders met vette lokken rondlopen. Anderzijds zijn het net die wasbeurten die ervoor zorgen dat je haar nog vetter wordt. Een vicieuze cirkel dus. Maar hoe ontsnap je daaruit?

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten waarom veel wassen precies slecht is voor je haar. Je hoofdhuid maakt voortdurend talg (vet) aan om je huid te beschermen. Door je haar te wassen, tast je die beschermlaag echter aan. Dat stimuleert je hoofdhuid om nóg meer talg te produceren, waardoor je haar nóg sneller vet wordt. Geen wonder dus dat velen verplicht zijn om dagelijks hun lokken te wassen. Hier volgen tien tips om daar een einde aan te maken:

Tip 1: Droogschampoo
Styletoday.nl noemt het 'de uitvinding van de eeuw', en ook wij kunnen niet ontkennen dat een droogshampoo erg handig en snel in gebruik is. Je brengt het aan op de vette stukken van je haar, je borstelt goed uit en ... je bent klaar!

Tip 2: Bouw af
Wie elke dag zijn haar wast, moet dat langzamerhand afbouwen naar twee à drie keer per week. Dat doe je door eerst één dag over te slaan en dan steeds verder te gaan. Probeer de 'vettere' dagen te plannen als je nergens naartoe moet.

Tip 3: Blijf eraf
Je zal het misschien niet beseffen, maar velen raken overdag voortdurend hun haar aan. Ze maken vlechtjes, een paardenstaart, halen die er terug uit, draaien met hun lokken, enzovoort. Kan je de verleiding niet weerstaan? Doe je haar dan 's morgens al in een paardenstaart of steek het op.

Tip 4: De juiste shampoo
Op de meeste shampoos kan je lezen voor welk haartype ze geschikt zijn. Logischerwijze moet jij op zoek naar ééntje voor vet haar. Die bevatten speciale ingrediënten die je haar langer fris houden.


Tip 5: Niet te veel shampoo
Een kleine hoeveelheid shampoo, afhankelijk van de lengte en de dikte van je lokken, volstaat om je haar schoon te maken.

Tip 6: Uitspoelen
Vergeet ook niet om te shampoo grondig uit te spoelen. Restjes die in je haar blijven zitten, maken je haar namelijk sneller vet.

Tip 7: Vergeet conditioner
Een crèmespoeling of conditioner is niet nodig, zeker niet bij de wortels van je lokken. Dat product mag dan wel je haar zacht en glad maken, de stoffen die daarvoor zorgen stimuleren ook de aanmaak van talg. Weg ermee dus.

Tip 8: Weg met haarlak
Hetzelfde geldt voor andere haarproducten: gel, haarlak, haarmousse, glansserum, enzovoort.

Tip 9: Badje met soda
Wie zijn haren wil verwennen, kan dat één keer per week doen in een badje van water, aangevuld met een klein beetje soda. Dat maakt je haar droger.

Tip 10: Verschoon je kussensloop
Vergeet zeker niet om af en toe een andere sloop te gebruiken voor je hoofdkussen. Omdat je hoofd daar de hele nacht op ligt, wordt de sloop al snel vuil. En die bacteriën, die worden natuurlijk opgenomen door je haar. Hygiëne is dus de boodschap.