Zonnemelk van binnenuit: chocolade beschermt je huid

doorLynn Formesynop 20/08/2012

Donkere chocolade krijgt er nog een gezondheidsvoordeel bij. Als rijke bron van cacaoflavonolen (antioxidanten) zou het schadelijke uv-stralen afweren van binnenuit. Combineer het smeren van je zonnecrème dus gerust met het knabbelen van een lekker stukje zwarte chocolade voor een extra beschermde huid.

Duitse wetenschappers aan de Heinrich-Heine Universiteit in Düsseldorf hebben ontdekt dat de antioxidanten epicatechine en catechine in donkere chocolade de huid ondersteunen bij het afweren van uv-straling. In een gecontroleerde studie op kleine schaal kregen vrouwen dagelijks chocolademelk voorgeschoteld gedurende 12 weken. Een deel van de dames kreeg een hoge concentratie (329 mg) cacaoflavonolen binnen, terwijl de anderen slechts 27 mg per dag kregen. Op voorhand werd de gevoeligheid van de huid voor uv-stralen bij elke vrouw getest.

Resultaat?
Na 6 weken zorgde de hoge concentratie antioxidanten voor 15 procent minder roodheid van de huid na blootstelling aan uv-licht. Na 12 weken was dat al 25 procent. Bij de dames die slechts weinig cacaoflavonolen in hun chocolademelk hadden, werd geen verandering opgemerkt.

Nog meer voordelen
Daarnaast werd ook vastgesteld dat de bloeddoorstroming van de huid na 12 weken maar liefst verdubbelde en dat de huid ook 16 procent steviger, 11 procent dikker, 13 procent gehydrateerder, 30 procent minder ruw en maar liefst 42 procent minder schilferig was. Hoewel de precieze mechanismen hiervoor nog niet gekend zijn, is het besluit dat donkere chocolade, rijk aan cacaoflavonolen, goed is voor een beschermde, gezonde en mooie huid. Let wel, het is absoluut geen zonnemelkvervanger! Blijven smeren is de boodschap.