Zoon van gescheiden ouders heeft drie keer meer kans op beroerte

doorLien Buyckop 17/09/2012

Een man van wie de ouders scheidden voor hij 18 was, heeft drie keer meer kans op een beroerte dan een man wiens ouders niet scheidden. Bij vrouwen daarentegen leidt een scheiding van de ouders niet tot een verhoogd risico op beroertes.

"De sterke relatie die we bij mannen vonden tussen gescheiden ouders en beroertes is erg verontrustend", vindt onderzoeksleider Esme Fuller-Thomson van de Universiteit van Toronto. "Zeker omdat we in onze studie geen proefpersonen opnamen die in hun jeugd te maken kregen met geweld binnen de familie of verslaafde ouders."

Stress
"Bovendien sloten we ook de invloed van andere risicofactoren voor beroertes uit, zoals leeftijd, ras, opleiding en inkomen, roken, sporten, obesitas, alcoholgebruik en mentale gezondheid. Maar zelfs na uitsluiting daarvan bleek de scheiding van de ouders nog steeds te leiden tot een verdrievoudiging van het risico bij mannen", voegt co-auteur Angela Dalton toe.

De wetenschappers kunnen niet met zekerheid zeggen waarom een scheiding van de ouders deze invloed heeft, maar één van de verklaringen wordt gezocht bij het stresshormoon cortisol. "Het is mogelijk dat de blootstelling aan stress bij een scheiding biologische gevolgen heeft, waardoor de jongens voor de rest van hun leven anders reageren op stress", aldus dr. Fuller-Thomson.

Zoals bij elk wetenschappelijk onderzoek is er natuurlijk nood aan verdere studies, voordat er sprake kan zijn van een echt oorzakelijk verband. "Als verdere studies uiteindelijk hetzelfde aantonen, dan moet er zeker aandacht gaan naar de huwelijksstaat van de ouders bij de preventie van beroertes", meent de onderzoeksleider.

Internationaal gezien zijn beroertes en andere cerebrovasculaire aandoeningen goed voor 10 procent van alle overlijdens.

De symptomen

Een beroerte ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen afgesneden wordt.

Dit zijn de vaakst voorkomende symptomen:
- Gezicht: het gezicht kan neerhangen naar één kant.
- Armen: vaak is er een onvermogen om één of beide armen op te heffen of omhoog te houden, gepaard met een verdoofd gevoel.
- Spraak: een beroerte kan ervoor zorgen dat de persoon helemaal niet meer in staat is om te spreken of bijna onverstaanbaar is.

Als een beroerte voorkomt, is er onmiddellijk een medische behandeling nodig om de schade te beperken. Zo snel mogelijk hulp zoeken is dus de boodschap.