Zout, de oorzaak van jouw hoofdpijn?

doorEllen Provoostop 12/12/2014

Door elke dag 3 gram minder zout te eten, kun je aanvallen van hoofdpijn tot een derde beperken, dat heeft nieuw Amerikaans onderzoek aangetoond.

Voor het onderzoek moesten bijna 400 Amerikaanse een vetarm diet rijk aan fruit, groenten en vetarme zuivelproducten eten. Een controlegroep volgde een typisch westers dieet. De deelnemers namen gedurende een lange periode negen gram zout per dag op, dat is wat de gemiddelde Amerikaan opneemt. Daarbij noteerden ze symptomen als hoofdpijn, opgeblazen gevoel, droge mond, overmatige dorst, vermoeidheid, futloosheid, lichthoofdigheid, misselijkheid en verandering van smaak aan de hand van een vragenlijst. Daaruit bleek dat terugschroeven van de zoutopname met 3 gram per dag leidde tot een derde minder gevallen van hoofdpijn.

Drie gram zout is het equivalent van ongeveer een halve theelepel, dat is de hoeveelheid die je in een Big Mac van McDonalds en een grote portie frieten vindt. De Britse professor Graham MacGregor zegt wetenschappers nog niet begrijpen waarom het beperken van zout hoofdpijn vermindert, maar waarschijnlijk komt het doordat het de bloeddruk en de hartslag verlaagt. "We wisten al langer dat bloeddrukverlagende medicatie ook hoofdpijn beperkt. Maar zelfs mensen met een normale bloeddruk hebben minder last van hoofdpijn wanneer ze hun zoutopname beperken. "

Gezondheidsexperte Katharine Jenner: "Vaak grijpen we erg snel naar medicatie, maar het is beter om na te denken over wat de oorzaak van je probleem is. Vaak is je levensstijl en eetpatroon de schuldige."