Zwak hart? Eet dan wat pure chocolade

doorEllen Provoostop 07/08/2012

Het eten van pure chocolade is op lange termijn heilzaam voor mensen met verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek op basis van Australische gegevens. Volgens de auteurs van de studie dient het eten van pure chocolade bij deze groepen gepromoot te worden.

Als 10.000 van de mensen - het gaat om personen met meerdere risicofactoren zoals onder meer een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, grote tailleomtrek - gedurende een jaar elke dag wat pure chocolade (met minstens 60 procent cacao) zouden eten, zou dat volgens de onderzoekers 85 hartinfarcten of beroertes kunnen voorkomen, waarvan er anders 15 fataal zouden geweest zijn.

Gezonde stoffen
Het gezondheidseffect van pure chocolade houdt volgens Test-Gezondheid verband met het hoog gehalte aan cacao dat rijk is aan flavonoïden. "Deze zouden in theorie goed kunnen zijn voor de gezondheid, gezien hun effecten zoals bloeddrukverlagend, ontstekingsremmend, hun effect tegen trombose,..."

Test-Gezondheid oppert in het stuk de mogelijkheid "dat we op een mooie dag chocolade terugbetaald krijgen door het RIZIV".