Zwangere vrouw die veel blijft werken, krijgt kleinere baby

doorLien Buyckop 28/06/2012

Zwangere vrouwen die meer dan 25 uur per week werken, hebben meer kans op een kleine baby. Hun kinderen wegen bij de geboorte zo'n 200 gram minder dan de gemiddelde baby. Wellicht heeft dat te maken met stress.

Daarnaast vonden wetenschappers ook een link tussen de tijd die zwangere vrouwen rechtstaand doorbrengen en de grootte van hun baby's. Zo hebben vrouwen die veel rechtstaan, zoals leerkrachten, meer kans op een kleine baby. Een mogelijke verklaring is dat een fysiek actieve job de toevoer van bloed naar de placenta vermindert, waardoor er minder voedingsstoffen en zuurstof naar de foetus gaan.

Kleiner
Wetenschappers uit Rotterdam ondervroegen voor hun onderzoek 4.680 vrouwen, die 30 weken zwanger waren. Zij werden gevraagd hoeveel uur per week ze werkten en of ze vaak rechtstonden.

Degene die meer dan 25 uur per week werkten, kregen baby's die 148 à 198 gram minder wogen dan het gemiddelde. Ook hun hoofdomtrek was ongeveer 1 centimeter korter dan bij de gemiddelde baby. Gelijkaardige resultaten waren er voor mama's die vaak rechtstonden tijdens hun zwangerschap.

Hoewel kleinere baby's niet noodzakelijk ongezonder zijn, hebben ze wel een hoger risico om ademhalingsproblemen, hartafwijkingen en verteringsproblemen. Er bestaat ook wetenschappelijk bewijs dat kleinere baby's later meer kans hebben op leer- en ontwikkelingsproblemen.

Werkomgeving aanpassen
De onderzoekers vinden dan ook dat werkgevers meer moeten doen om de job van zwangere vrouwen zo comfortabel mogelijk te maken. "De werkomgeving optimaliseren is erg belangrijk, zeker omdat steeds meer vruchtbare vrouwen blijven werken", lieten ze optekenen.

Zij denken bijvoorbeeld aan het verminderen van afwisselende shifts, nachtwerk, rechtstaan, tillen en het wegblijven uit lawaai. "Het is bewezen dat die aanpassingen het risico op nadelige eigenschappen voorkomen", aldus de Nederlanders.