10 yogaposes die je hoofdpijn verlichten

Als we hoofdpijn voelen opkomen, dan is onze eerste reactie vaak het grijpen naar een pijnstiller. Maar het kan ook anders: met yoga. Aangezien yoga-oefeningen de spanning kunnen verlichten, een boost geven aan de bloedcirculatie en je geest kalmeren, vormen ze een goede natuurlijke remedie tegen hoofdpijn. Vooral de volgende tien yogaposes zouden hulp kunnen bieden.

1. Kattenpose

De beginnersvriendelijke kattenpose is een ideale manier om de spanning in de ruggengraat, schouders en nek te verlichten en om een boost te geven aan de bloedcirculatie in het bovenlichaam.

Voor deze pose zet je je handen en je knieën op de grond, je hoofd mag naar beneden hangen. Bij het uitademen maak je je ruggengraat ronder. Als je inademt, keer je terug naar een neutrale ruggengraatpositie. Zo geef je meer ruimte aan de tussenwervelschijven, die samengedrukt kunnen worden door de hele dag aan een computer of in een auto te zitten.

2. Adelaarsarmen

Voor deze pose mag je blijven rechtstaan of met gekruiste benen zitten, want het belangrijkste is de houding van je armen. Die hou je ter hoogte van je borstkas gekruist op deze manier. Vooral bij spanning in je schouders is dit de perfecte oefening.

3. Zittend voorwaarts buigen

Voor deze pose ga je gewoon op de grond zitten met je benen voor je en je voeten gebogen. Buig voorover aan je middel en reik met je armen recht voor je uit. Grijp je voeten vast, maar zorg ervoor dat je knieën gestrekt blijven.

Met deze oefening kan je je geest kalmeren en je bloedcirculatie bevorderen. Het hart moet immers hard werken om bloed en zuurstof naar je brein en bovenlichaam te sturen. Als je voorover buigt, gaat het bloed veel makkelijker naar het brein.

4. Kinderpose

Deze pose helpt niet alleen om onze geest te kalmeren, stress te verlichten en angst te verminderen, maar kan ook de spanning van je rug en schouders aanpakken. Het enige wat je moet doen is op je knieën liggen, met je benen onder je lichaam. Je hoofd is naar de grond gericht, je armen gestrekt naast en boven je hoofd. Zo kan je perfect tot rust komen.

5. Benen tegen de muur

Voor deze pose ga je op je rug liggen, met je achterwerk tegen een muur. Je benen gaan in de lucht en leunen aan je enkels tegen de muur. Ook dit is een ideale manier om je geest tot rust te laten komen én om vermoeidheid aan te pakken, twee factoren die bijdragen tot hoofdpijn.

6. Knieën tegen borst

Bij deze pose ga je op je rug liggen en breng je je knieën naar je borstkas. Je scheenbenen hou je ongeveer vijf centimeter onder je knieën. Ontspan in deze pose gedurende 30 à 60 seconden en laat vervolgens los. Herhaal zoals je wil.

Met deze pose maak je de spieren in je rug losser. En als je loslaat, krijgt de bloedcirculatie in je lichaam een geweldige boost.

7. Zittende draaiing van de ruggengraat

Draaiingen van de ruggengraat zijn dynamische poses die heel wat delen van het lichaam aanspreken, het verteringssysteem stimuleren en de ruggengraat meer energie geven.

Voor deze pose ga je gewoon op de grond zitten, met een (onderste) been gestrekt of gebogen. De knie van het andere (bovenste) been wordt gebogen en over het eerste been gezet. Strek de tegenovergestelde arm uit naar de buitenkant van het been en draai lichtjes je rug. Herhaal aan de andere kant.

8. Hoofd naar knie

Deze pose is een variatie op de voorwaartse buiging die kan helpen om een boost te geven aan de bloedcirculatie en de spanning te verminderen. Buig je linkerbeen in een hoek van 90 graden en leg je voet tegen je rechterdij. Je rechterbeen strek je naast je uit. Hef je armen op, buig over je uitgestrekte been en reik naar je tenen. Hou deze pose 60 seconden aan en herhaal daarna met een uitgestrekt linkerbeen.

9. Gestrekt lichaam

Dit is bij heel wat yogalessen de laatste pose, omdat die bedoeld is om rust te brengen in je geest en je lichaam volledig te doen ontspannen. Dat kan natuurlijk ook helpen om de spanning bij hoofdpijn te verlichten. Je kan helemaal opgaan in deze pose, zeker als je je ogen sluit.

Het enige wat je moet doen is op je rug gaan liggen met gestrekte benen en armen. Je armen mogen een beetje verder van je lichaam liggen, met de binnenkant van je armen en je handpalmen naar boven gericht. Vergeet niet te focussen op je ademhaling.

10. Diep ademhalen

Ook een gewone ademhalingsoefening kan helpen om de spanning in je schouders te verlichten en meer zuurstof naar je brein te brengen. Ga met je benen gekruist zitten en trek je schouders zo hoog als je kan op in de richting van je oren bij het inademen. Bij het uitademen laat je je schouders naar beneden vallen. Herhaal drie tot vijf keer, of meer indien nodig. Zo zal je de spanning voelen wegvloeien.